Omalizumab face parte dintr-o clasă de terapii inovatoare bazate pe anticorpi monoclonali, proteine produse în laborator care blochează mecanismele profunde ale reacției alergice. În loc să trateze doar simptomele, cum o fac antihistaminicele clasice, acest tratament previne eliberarea histaminei în sânge, neutralizând astfel reacția alergică de la sursă.
Administrat cu două săptămâni înainte de începutul sezonului alergiilor, omalizumab a demonstrat în teste clinice o reducere semnificativă a simptomelor nazale și oculare. Mai mult, tratamentul s-a dovedit eficient și împotriva alergiilor alimentare, un domeniu pentru care FDA a aprobat utilizarea medicamentului la începutul anului 2024.
„Omalizumab are potențialul de a trata simultan alergiile la polen și cele alimentare, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacienților,” a declarat Sayantani Sindher, profesoară asociată la Universitatea Stanford.
Cu toate acestea, tratamentul vine cu un cost considerabil, estimat la până la 60.000 de dolari pe an, iar în prezent majoritatea asigurărilor de sănătate nu îl acoperă pentru uz general în alergii. Există însă speranțe că prețul va scădea, după aprobarea recentă a unei versiuni generice de către FDA.
Omalizumab nu promite o vindecare definitivă, dar ar putea transforma radical modul în care sunt gestionate alergiile, reducând considerabil riscurile și disconfortul cauzat de acestea, scrie Futurism.