O statuie reprezentând un rahat pe un birou, intitluată ”The Resolute Desk”, îi ”onorează” ironic pe cei care au luat cu asalt Congresul la 6 ianuarie 2021, instalată pe National Mall la Congres. Altă statuie, ”Tiki Torch”, urmează să fie instalată luni

O statuie de bronz reprezentând un rahat pe un birou a apărut, cu 12 zile înaintea alegerilor prezidenţiale americane, pe National Mall, în faţa Capitoliului, o lucrare care-i ”onorează” ironic pe cei care au luat cu asalt Congresul la 6 ianuarie 2021 cu scopul de a contesta înfrângerea lui Donald Trump cu câteva săptămâni mai înainte.

”Acest memorial aduce omagiu bărbaţilor şi femeilor curajoşi care au pătruns în Capitoliul Statelor Unite la 6 ianuarie 2021 pentru a jefui, urina şi defeca în aceste locuri sacre, pentru a răsturna nişte alegeri. Preşedintele Trump îşi sărbătoreşte eroii de la 6 ianuarie catalogându-i «patrioţi incredibili» şi «războinici». Acest monument stă mărturie îndrăzneţului lor sacrificiu şi moşternirii lor durabile”, scrie pe piedestalul statuii.

Opera nu este semnată, însă presa americană, de exemplu NBC Washington, a găsit un permis de instalare atribuit unei anumite Julia Jimenez-Pyzik care datează de la 31 octombrie.

Potrivit acestui document, statuia se intitulează ”The Resolute Desk” (”biroul hotărât”) şi simbolizează ”inima democraţiei, în care se iau deciziile, vocile sunt auzite iar viitorul este modelat”.

”Atunci când insurgenţii au luat cu asalt pentru a distruge aceste idealuri, acest birou a rămas în picioare, odată cu principiile egalităţii, justiţiei şi libertăţii pe le reprezintă”, mai scrie în document.

Tot potrivit permisului, altă statuie urmează să fie instalată luni, la 28 octombrie, pe bulevardul dintre Capotoliu şi Casa Albă.

Această statuie este intitulată ”Tiki Torch” – numele torţelor de bambus folosite de adepţii supremaţiei albilor la Charlottesville, în 2017 – şi arată ca o mână care iese dintr-un soclu de piatră.

Rămâne de văzut dacă această nouă lucrare va fi la fel de provocatoare ca cea deja instalată la Capitoliu.

USR Iaşi respinge ipoteza lansată de liberali conform căreia în Consiliul Local Iaşi s-ar pregăti o alianţă PSD-AUR-USR: Avem o decizie statutară prin care se interzice formarea de alianţe cu PSD şi AUR, ba chiar şi cu PNL

Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după nouă luni din acest an