O sursă apropiată Hezbollah a anunţat un rănit în atacuri israeliene de la frontiera siriano-libaneză

O sursă apropiată mişcării pro-iraniene Hezbollah a declarat că un sirian a fost rănit vineri seara în urma unor atacuri israeliene care au vizat un convoi de camioane cisternă care intrau în Liban dinspre Siria vecină, pe fondul creşterii tensiunilor dintre gruparea şiită şi Israel.

Trei atacuri israeliene au vizat un convoi de cisterne la frontiera siriano-libaneză în regiunea Hawch el-Sayyed Ali, rănind un şofer sirian, a declarat pentru AFP o sursă apropiată mişcării islamiste libaneze.

Potrivit acestei surse, alte lovituri israeliene asupra aceleiaşi zone de frontieră au avut deja loc cu puţin timp înainte. Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH) semnalase, de asemenea, atacuri israeliene pe teritoriul sirian, la frontiera cu Libanul, fără a menţiona victime.

Hezbollah este puternic desfăşurat de ambele părţi ale frontierei estice dintre Liban şi Siria, unde susţine regimul lui Bashar al-Assad.

Începând de joi seara, gruparea şiită şi-a reluat atacurile zilnice asupra poziţiilor militare israeliene de la frontiera israeliano-libaneză, lansate la 8 octombrie în „sprijinul” Hamas-ului palestinian din Gaza.

La rândul său, Israelul efectuează atacuri ţintite împotriva combatanţilor formaţiunii şiite în sudul Libanului şi vizează uneori estul ţării, o altă regiune în care Hezbollah are o prezenţă puternică.

Mişcarea islamistă libaneză a revendicat vineri cinci atacuri asupra unor poziţii militare din nordul Israelului. Mişcarea şi-a atenuat atacurile după atacul de marţi împotriva lui Fouad Chokr, şeful militar al partidului, care a ucis şapte persoane, dintre care cinci civili.

Într-un discurs rostit joi la funeraliile lui Chokr, liderul partidului, Hassan Nasrallah, a promis, de asemenea, că va răspunde acestei „agresiuni” împotriva suburbiilor din sudul Beirutului, bastionul Hezbollah, ceea ce stârneşte temeri privind o nouă escaladare.

La câteva ore după această lovitură la periferia capitalei libaneze, liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat la Teheran. Mişcarea islamistă palestiniană, Iranul şi aliaţii săi au atribuit atacul Israelului, care nu a comentat, şi au promis să riposteze.

Violenţele dintre Hezbollah şi Israel s-au soldat cu cel puţin 542 de morţi, majoritatea luptători, dar şi 114 civili, potrivit unui bilanţ AFP.

Trei combatanţi Hezbollah au fost ucişi în 10 iunie în atacuri israeliene care au vizat, de asemenea, un convoi de cisterne şi o clădire la frontiera siriano-libaneză.

 

Inundaţii în Coreea de Nord – Kim Jong Un acuză presa din sud de răspândirea unui „zvon fals”

JO: italianul Thomas Ceccon, campion olimpic la 100 metri spate, critică condiţiile din satul olimpic – Nu există aer condiţionat, este foarte cald şi mâncarea este proastă