Oana Țoiu: România cere Ucrainei garanții pentru drepturile religioase ale românilor. Preoții care vor să treacă la BOR trebuie să fie sprijiniți

#image_title

Ministra Afacerilor Externe, Oana Țoiu, a declarat într-un interviu la Antena 3 CNN că Bucureștiul a ridicat această problemă în relația bilaterală cu autoritățile ucrainene, după ce Patriarhia Română a acuzat o atitudine ostilă a statului ucrainean față de enoriașii români din regiune. Reacția vine pe fondul mai multor incidente recente, inclusiv evacuarea unui preot din Republica Moldova care ar fi dorit să se alăture Patriarhiei Române și scandaluri similare în zona Cernăuți.

„Am adresat această îngrijorare în conversațiile la nivel de viceprim-ministru cu partea ucraineană, în cadrul întâlnirii noastre bilaterale. Sunt câteva lucruri de clarificat. Nu există o acțiune ostilă a guvernului ucrainean împotriva creștinilor ortodocși români. Ce se întâmplă în acest moment sunt niște incidente izolate care, e adevărat, sunt amplificate peste tot”, a declarat Oana Țoiu.

Ministra a subliniat că rolul diplomației române este să asigure respectarea drepturilor românilor din afara granițelor: „Datoria mea, ca ministru de externe, este să mă asigur că drepturile românilor — dreptul la credință, la securitate, la identitate — sunt respectate peste tot.”

În ceea ce privește decizia Ucrainei de a scoate Bisericile Ortodoxe de sub tutela Moscovei, aceasta a fost descrisă ca fiind una „necesară”. Însă, dificultățile apar în cazul unor biserici românești care nu doresc să se afilieze Bisericii Ortodoxe Ucrainene și care aspiră, în schimb, să treacă sub jurisdicția Patriarhiei Române.

„Acesta este un demers pe care îl susținem”, a afirmat Țoiu, precizând că este nevoie de un cadru legal pentru ca aceste biserici să poată fi recunoscute și integrate.

„Pentru ca acest lucru să se poată întâmpla în mod practic, este nevoie de înființarea unei asociații înregistrate în Ucraina, împreună cu Biserica Ortodoxă Română, sub umbrela căreia să poată fi incluse, ca să folosesc un termen poate necanonic, aceste biserici românești. Și în această direcție lucrăm în continuare”, a încheiat Țoiu.

Trebuie știut faptul că Patriarhia Română și MAE colaborează pentru a identifica soluții legale și diplomatice care să permită bisericilor românești din Ucraina să își exercite liber credința, într-un climat de respect și cooperare cu autoritățile ucrainene.

Două drone doborâte deasupra Moscovei: Aeroporturile Vnukovo și Domodedovo, temporar închise

Copil salvat în ultimul moment după ce a căzut într-un canal adânc de patru metri