Obezitatea la mame şi riscul de autism al copilului. Ce a constatat un studiu

Un studiu recent, realizat de specialişti din mai multe instituţii de cercetare din Australia, subliniază necesitatea unor intervenţii în domeniul sănătăţii care să promoveze un stil de viaţă sănătos şi menţinerea unei greutăţi sănătoase în rândul celor care urmează să fie părinţi. Potrivit analizei, obezitatea la mame dublează riscul de autism la copii.

Copiii născuţi din mame cu obezitate au un risc crescut de afecţiuni neuropsihiatrice şi comportamentale, inclusiv  (TSA) şi  (ADHD), potrivit unei noi cercetări de la  (UNISA).

Finanţată de Centrul de Cercetare de Excelenţă pentru Sănătate în Preconcepţie şi Sarcină şi realizată în parteneriat cu , ,  şi alte instituţii naţionale, revizuirea sistematică şi meta-analiza a mai mult de 3,6 milioane de perechi mamă-copil din 42 de studii epidemiologice a constatat că obezitatea în timpul sarcinii:

  • creşte riscul de ADHD la copii cu 32%.
  • dublează riscul de a dezvolta autism la copii (de 2,23 ori).
  • creşte riscul de tulburări de comportament cu 16%

Studiul a constatat, de asemenea, că obezitatea sau supraponderalitatea maternă înainte de concepţie a fost legată de un risc crescut de ADHD, TSA, tulburări de comportament şi tulburări psihotice, precum şi de un risc crescut cu 30% atât în ceea ce priveşte simptomele de externalizare, cât şi problemele de relaţionare cu colegii.

, cercetător principal la UniSA, spune că studiul oferă noi perspective asupra impactului pe termen lung al greutăţii corporale materne asupra sănătăţii mintale a copilului.

„Obezitatea maternă a fost asociată de mult timp cu o serie de rezultate perinatale nefavorabile, inclusiv naşterea prematură, greutatea mică la naştere, naşterea unui copil mort şi este, de asemenea, legată de macrosomie sau greutatea mare la naştere”, spune dr. Duko.

În acest studiu, echipa a examinat excesul de greutate şi obezitatea maternă înainte şi în timpul sarcinii, constatând că ambele sunt legate în mod semnificativ de probleme psihiatrice şi comportamentale la copii mai târziu în viaţă, în special ASD, ADHD şi probleme de relaţionare cu colegii.

„Având în vedere creşterea ratelor globale de obezitate în rândul femeilor de vârstă reproductivă şi numărul tot mai mare de copii identificaţi cu afecţiuni neurodiverse, este important să recunoaştem potenţialele consecinţe pe termen lung ale adipozităţii materne asupra sănătăţii mintale a copilului”.

În Australia, aproximativ , iar mai mult de 8% dintre copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani sunt diagnosticaţi cu ADHD.

La nivel mondial,  trăieşte cu obezitate.

Dr. Duko spune că rezultatele studiului subliniază necesitatea intervenţiilor care vizează gestionarea greutăţii materne înainte şi în timpul sarcinii.

„Eforturile de sănătate publică care vizează îmbunătăţirea sănătăţii materne ar putea contribui la atenuarea unora dintre riscurile de tulburări neuropsihiatrice şi comportamentale la copii”, completează dr. Duko.

Deşi sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora mecanismele biologice care stau la baza acestor asociaţii, constatările subliniază necesitatea unor intervenţii în domeniul sănătăţii care să promoveze un stil de viaţă sănătos şi greutatea în rândul celor care urmează să fie părinţi.

Studiul va fi publicat în numărul din decembrie al revistei .

Marcel Ciolacu nu are ce să-i reproșeze lui Raed Arafat după inundațiile din Galați. ‘Lecția învățată’ și decizia care s-a luat în urma ședinței de astăzi

VIDEO Mircea Geoană a răbufnit la TV: Măi fraților, vremurile sunt atât de complicate că nu ne putem permite să mai mergem cu atât de multă incompetență