OCDE, avertisment pentru Polonia: Trebuie să reducă cheltuielile și să majoreze taxele

Organizaţia cu sediul la Paris estimează că economia poloneză va înregistra o creştere de 3,4% în 2025, şi una de 3% în 2026, susţinută de îmbunătăţirea cererii externe, diminuarea inflaţiei şi o eventuală reducere treptată a dobânzilor.

Raportul menţionat recomandă menţinerea unei politici monetare suficient de restrictive pentru a readuce inflaţia la ţinta pe termen mediu, pe fondul presiunilor venite din partea unei pieţe a muncii robuste şi unei creşteri puternice a salariilor.

„Măsurile de sprijin fiscal, combinate cu cheltuieli suplimentare pentru politici sociale, sănătate şi apărare, au creat un deficit fiscal semnificativ”, se arată în raportul OCDE.

Organizaţia estimează că, în 2025, deficitul fiscal al Poloniei va rămâne în apropierea nivelului de 5,8% din PIB înregistrat în 2024. Referindu-se la planul Guvernului de la Varşovia de a reduce raportul deficitul cu aproximativ un punct procentual în fiecare an din intervalul 2026-28, OCDE l-a catalogat drept „ambiţios” şi a adăugat că ar putea frâna creşterea economică.

„Găsirea unei traiectorii fiscale prudente va necesita reducerea cheltuielilor şi majorarea veniturilor din taxe, în paralel cu asigurarea sustenabilităţii sistemului de pensii şi o finanţare adecvată pentru tranziţia verde”, se arată în raportul menţionat.

Potrivit OCDE, Polonia ar putea creşte veniturile prin modificarea taxelor pe proprietate prin trecerea la un sistem bazat pe valoare, de la unul bazat pe suprafeţe, prin taxarea vehiculelor în funcţie de emisiile poluante, prin restricţionarea cotelor preferenţiale de TVA şi majorarea taxelor de mediu. De asemenea, OCDE a sugerat Poloniei să revizuiască ajutoarele universale acordate familiilor şi eliminarea beneficiilor pentru cei cu venituri mari.

Inflaţia în Polonia a scăzut semnificativ faţă de vârful atins la începutul lui 2023 dar a revenit pe creştere după ce s-a apropiat de nivelul ţintă în prima jumătate a lui 2024 iar inflaţia de bază rămâne ridicată pe fondul unei pieţe a muncii tensionate şi creşterilor salariale puternice, a apreciat OCDE.

„Deşi economia şi-a revenit după mijlocul lui 2023, pe măsură ce inflaţia a scăzut, presiunile inflaţioniste venite din partea unei pieţe a muncii relativ robuste sugerează că politica monetară ar trebui să rămână suficient de restrictivă pentru a garanta că inflaţia revine în mod sustenabil la ţintă”, subliniază OCDE.

Raportul prognozează că odată cu eliminarea restului de măsuri de sprijin guvernamental la energie, în a doua jumătate a acestui an, inflaţia ar urma să crească până la 5% în 2025, pentru a scădea la 3,9% în 2026.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este o organizaţie interguvernamentală cu 38 de ţări membre, fondată în 1961 pentru a stimula progresul economic. România este în plin proces de aderare la OCDE, aflându-se în prezent în etapa de furnizare de informaţii tehnice suplimentare, organizarea de misiuni de informare şi evaluarea ulterioară în cele 26 de Comitete ale Organizaţiei.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Fotbal american: Travis Kelce spune că trebuie să se inspire din energia iubitei sale Taylor Swift la meciul din Super Bowl

‘Tornada Trump’ amenință UE. Viktor Orban, avertisment pentru liderii de la Bruxelles: ‘Unii cred că vor scăpa. Nu vor reuși’