Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu, deschide lista candidaţilor REPER la Senat, în Bucureşti

Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu, deschide lista candidaţilor REPER la Senat pentru alegerile parlamentare.

„Deschid opţiunea REPER în Senat, în Bucureşti, pentru că toţi merităm o viaţă şi un aer sănătos”, a scris Berceanu, pe Facebook.

El menţionează că a construit, împreună cu oamenii care lucrează încă în Garda Naţională de Mediu, „cea mai eficientă instituţie împotriva criminalităţii de mediu, în doar 6 luni”, dar şi că în Republica Moldova a contribuit la elaborarea „celui mai ambiţios plan de mediu” din Europa. Planul a fost aprobat de către Banca Europeană de Investiţii, are o valoare de jumătate de miliard de euro şi vizează combaterea deşertificării, printr-un „scut” de 145.000 de hectare de noi păduri „capabile să lupte cu fenomenele extreme şi să înverzească” Europa.

În iunie 2021, în cursa pentru preşedinţia USR Bucureşti, Octavian Berceanu a obţinut locul al doilea, după Vlad Voiculescu.

În septembrie 2021, Berceanu a fost eliberat din funcţia de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale de Mediu, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu. În iulie 2022, a candidat la preşedinţia USR, obţinând 2.041 de voturi (11,2%). Alegerile fuseseră câştigate de Cătălin Drulă, cu 71,3% din cele 18.177 de voturi exprimate.

În iunie, Berceanu s-a numărat printre cei trei membri ai USR care s-au înscris în cursa internă pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale. El a ieşit pe locul al doilea, după Elena Lasconi, obţinând 25 de voturi (4,44%). AGERPRES/(AS – autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Turbulențe mari în piața petrolieră: Problemele vin din China și Europa

Investiţiile rezidenţiale se mută în judeţul Ilfov, însă presiunea pe traficul din Bucureşti va creşte