Oficialii americani, ucraineni şi europeni au avut un schimb de opinii ‘excelent’ la Paris

Oficialii ucraineni şi americani au avut un „schimb (de opinii) excelent” cu omologii lor britanici, francezi şi germani, a declarat o sursă de la Elysée după discuţii, reuniunea de la Paris oferind „o oportunitate strategică foarte puternică”.

Ucraina şi cele trei ţări europene au subliniat sprijinul lor comun pentru eforturile lui Trump de a pune capăt rapid războiului, potrivit sursei.

La rândul său, secretarul de stat Marco Rubio a declarat că un cadru de pace propus de SUA a avut parte de o „primire încurajatoare”.

„Preşedintele a fost clar: momentul de a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina este acum. Astăzi la Paris, trimisul pentru Orientul Mijlociu, trimisul special Keith Kellogg şi cu mine ne-am întâlnit cu lideri din Franţa, Regatul Unit, Germania şi Ucraina pentru a discuta despre modul în care putem opri crimele şi putem ajunge la o pace justă şi durabilă”, a scris Rubio pe X, publicând şi o fotografie de la reuniune.

De asemenea, Biroul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a calificat discuţiile drept constructive şi pozitive, în timp ce preşedintele Donald Trump a declarat că Ucraina şi SUA ar putea semna acordul de cooperare în domeniul mineralelor şi al economiei, pe care l-a prezentat drept o rambursare a ajutorului militar dat Kievului, chiar săptămâna viitoare.

Alte reuniuni vor avea loc săptămâna viitoare la Londra în acelaşi format, a adăugat sursa de la Elysee. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, nu a dorit să spună dacă Rubio va participa şi la aceste discuţii.

Într-o postare pe social media, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că discuţiile de joi au marcat „o zi de mobilizare diplomatică”. „Astăzi, ne-am angajat într-o discuţie pozitivă şi constructivă cu privire la modul de a obţine atât o încetare a focului, cât şi o pace cuprinzătoare şi durabilă”, a declarat Macron.

Zelenski i-a mulţumit lui Macron pentru iniţiativa sa şi pentru eforturile depuse la Paris de reprezentanţii ţărilor participante, tot într-o postare pe social media. „Este important să ne ascultăm reciproc, să ne rafinăm şi să ne clarificăm poziţiile şi să lucrăm pentru securitatea reală a Ucrainei şi a întregii Europe”, a arătat el.

În Statele Unite, Donald Trump a declarat joi reporterilor că Washingtonul se aşteaptă săptămâna această să „audă” răspunsul Moscovei cu privire la propunerea SUA pentru o încetare a focului între Rusia şi Ucraina. „Vom auzi de la ei săptămâna aceasta, foarte curând, de fapt, şi vom vedea. Dar vrem ca totul să înceteze. Vrem ca moartea şi crimele să înceteze”, a declarat preşedintele reporterilor din Biroul Oval.

Trump a precizat că, deşi nu este un „mare fan” al lui Zelenski, nu îl consideră pe liderul ucrainean responsabil pentru război. „Nu îl consider responsabil pe Zelenski, dar nu sunt chiar încântat de faptul că a început acel război. Acesta a fost un război care nu ar fi început niciodată dacă aş fi fost eu preşedinte”, a repetat Trump.

Dacă promisiunea lui Trump de a pune capăt războiului într-o singură zi a fost exagerată, speranţa de a obţine un armistiţiu complet până la Paşte – în acest weekend – pare de asemenea să eşueze. Rusia şi-a intensificat atacurile asupra Ucrainei în ultimele săptămâni, în ciuda gesturilor făcute de Washington în direcţia Moscovei.

Pentru aliaţii europeni ai Ucrainei, summitul a oferit o şansă de a evalua gândirea administraţiei Trump cu privire la războiul din Ucraina. Kievul şi aliaţii săi au fost alarmaţi de faptul că Trump şi Witkoff au preluat punctele de vedere ale Kremlinului şi este posibil ca aceştia să fi considerat discuţiile de la Paris drept o şansă de a perturba şi de a înlătura aceste percepţii.

După ce s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a treia oară săptămâna trecută, Witkoff a declarat pentru Fox News că orice acord de pace în Ucraina se va axa pe „aşa-numitele cinci teritorii”, referindu-se la Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia ilegal în 2014, şi la cele patru regiuni continentale ucrainene pe care Rusia le-a ocupat de la invazia sa la scară largă din 2022. Anterior, el sugerase că Ucraina ar putea fi nevoită să le cedeze în cadrul unui armistiţiu.

Oleksandr Merejko, membru al parlamentului ucrainean, a declarat marţi pentru CNN că Witkoff „s-ar putea să încerce involuntar să promoveze naraţiuni pro-ruseşti”.

În ciuda promisiunilor sale ambiţioase, administraţia Trump s-a străduit să negocieze un acord de pace de durată între ţările aflate în război şi a fost acuzată că a folosit mai ales „băţul” în relaţiile cu Ucraina, păstrând „morcovii” pentru Rusia.

După ce, în martie, Casa Albă a întrerupt pentru scurt timp livrările de arme şi schimbul de informaţii către Ucraina, Kievul a acceptat rapid propunerea SUA de încetare a focului pentru 30 de zile. Într-un semn de iritare crescândă faţă de Moscova, Trump a declarat săptămâna trecută că „Rusia trebuie să se mişte”, dar nu a oferit niciun termen limită sau ultimatum dacă nu o face.

În timp ce summitul de la Paris era în desfăşurare, Kirill Dmitriev, negociator rus de top, a susţinut că multe ţări încearcă să „perturbe” dialogul Rusiei cu SUA. El a declarat că ultima întâlnire a lui Putin cu Witkoff a fost „extrem de productivă”, dar că dialogul are loc în „condiţii foarte dificile – atacuri constante, dezinformare constantă”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Judecător federal: Google deţine ilegal monopoluri în piaţa tehnologiei de publicitate online

Pontul pe care toți bugetarii trebuie să îl știe: Cum pot plăti mai multe vacanțe cu voucherele pentru bugetari