Oligarhul fugar Ilan Șor, scenariu demn de anii ’50: ‘Maia Sandu va începe să-i împuște pe cei indezirabili’

„Va lua pensiile, va crea o situație de coșmar în business, într-un cuvânt, va priva Moldova de viitorul ei. Dacă însă Sandu va pierde, țara va avea din nou o șansă de salvare”, a declarat Șor, relatează Rador Radio România.

El a remarcat că este gata să analizeze propunerea unirii opoziției în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. „Înțelegem cât de important este pentru opoziție să se unească. Și suntem deschiși pentru dialog. Acum este în joc păstrarea țării și a vieții cetățenilor noștri”, a subliniat Șor.

„A fost un număr fără precedent de încălcări și înainte de alegeri, și după. Chiar nu le poți spune alegeri. În orice stat de drept, ceea ce s-a întâmplat nu poate fi declarat proces democratic”, a declarat Șor

Ce a spus Maia Sandu despre rețeaua lui Șor

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în noaptea de duminică spre luni, că autorităţile Republicii Moldova au informaţii şi probe că ţinta grupării criminale care comite „un atac fără precedent” asupra democraţiei ţării, aluzie la reţeaua oligarhului prorus Ilan Şor, avea ca ţintă cumpărarea a 300.000 de voturi la scrutinul de duminică. Ea a îndemnat să se aştepte rezultatele finale ale votului de la alegeri.

La o oră după miezul nopţii, preşedinta Maia Sandu a avut o scurtă declaraţie în care a vorbit despre „un atac fără precedent asupra democraţiei” al unei „reţele criminale” care a cheltuit milioane de euro şi a diseminat minciuni şi propagandă.

„Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate”, a declarat Maia Sandu.

„Avem probe şi informaţii cum că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi”, a adăugat preşedinta Republicii Moldova. „Dimensiunea fraudei este fără precedent”, a subliniat ea.

Scopul a fost compromiterea unui exerciţiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică şi panică în societate”, a punctat Maia Sandu.

„Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a spus în încheiere Maia Sandu, refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

Kremlinul a reacționat

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care susţine că anumite „grupuri criminale” ar fi încercat să îi ia voturile în alegeri, trebuie să aducă dovezi relevante, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială de presă TASS.

„În primul rând, nu se spune despre ce este vorba. În al doilea rând, sunt acuzaţii destul de grave aduse acestor ‘grupuri criminale’, iar publicului ar trebui să i se prezinte nişte dovezi. Dacă ea spune că este lipsită de voturi din cauza unor „grupuri criminale”, ar trebui să prezinte dovezi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, comentând acuzaţiile Maiei Sandu că grupuri criminale susţinute de forţe străine ar fi încercat să cumpere 300.000 de voturi.

„Nu ar fi rău dacă doamna Sandu ar putea explica un asemenea număr de voturi care nu sunt de acord cu linia ei. Sunt şi acestea ‘grupuri criminale’?” – a continuat Peskov. „Sau ea vrea să spună că cetăţenii moldoveni care nu o susţin sunt asociaţi cu „grupuri criminale”? Există o mulţime de nuanţe aici”, a comentat Peskov, conform News.ro.

Foarte mulţi oameni din Republica Moldova nu o susţin pe preşedinta în exerciţiu Maia Sandu, ceea ce este vizibil chiar şi în condiţiile unei campanii electorale „nelibere”, a mai comentat Peskov, ca răspuns la o întrebare TASS. „Şi chiar şi în condiţiile acestui tip de campanie electorală lipsită de libertate, vedem cât de mulţi oameni nu sunt susţinători ai ideologiei preşedintei în exerciţiu Sandu, acest lucru atrage atenţia”, a punctat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a explicat de ce spune că a fost o campanie electorală „neliberă” în Moldova. „Forţele de opoziţie au fost private de posibilitatea de a se angaja în orice fel de campanie, de a se angaja în procesul electoral, au fost persecutate, au fost aruncate în închisori, au fost interogate, nu li s-a permis să intre în ţară, mass-media a fost închisă, resursele de internet au fost blocate”, a enumerat Peskov acţiunile pe care autorităţile din R.Moldova le-au luat împotriva reţelei oligarhului fugar Ilan Şor, refugiat la Moscova.

Context

Duminică, Moldova a organizat un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană (UE) concomitent cu alegeri prezidenţiale. Aderarea Moldovei la UE a fost susţinută de puţin peste 50% dintre alegători, după numărarea votiurilor în diaspora. La alegerile prezidenţiale, se va organiza un al doilea tur de scrutin între preşedintele în exerciţiu Maia Sandu (42% din voturi) şi fostul procuror general Alexandr Stoianoglo (26 la sută), care o critică pe Sandu pentru politica sa de confruntare cu Moscova.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Gaza, măcinată de război! Adăposturile sunt atât de aglomerate încât unii oameni trăiesc în toalete

Reacții vehemente din Rusia după alegerile din Moldova: ‘Asistăm la reorientarea unei țări prietenoase într-o tabără dușmană! Integrarea europeană este un rău’