Omul din umbră al campaniei lui Georgescu plănuiește o mișcare de ultimă oră: Cere 7 milioane de euro de la ANABI

Bogdan Peșchir, cunoscut pe TikTok sub pseudonimul BogPR, se află în mijlocul unei bătălii legale pentru a-și recupera 7 milioane de euro, confiscate de autorități din criptomonede aflate sub sechestru.

Surse judiciare au declarat pentru Gândul că, săptămâna viitoare, instanța va decide dacă va accepta cererea lui Peșchir de a ridica sechestrul impus pe averea sa digitală, care se află sub jurisdicția Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

În ciuda argumentelor avocatului său, care susține că banii provin din activități de trading și au fost declarați corespunzător, sursele citate afirmă că șansele ca cererea să fie acceptată sunt minime. Sechestrul a fost impus la începutul anului pe o perioadă de șase luni, termen care încă nu a expirat.

Mai mult, Peșchir este cunoscut pentru legăturile sale cu Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, fiind considerat finanțatorul din umbră al campaniei acestuia. Numele lui Peșchir a apărut și în documentele serviciilor secrete românești.

În următoarele zile, influencerii Makaveli, George Pian și alte persoane care au primit bani de la Peșchir vor fi audiați din nou la Parchet. Peșchir a dat în judecată statul român pentru confiscarea celor 7 milioane de euro, iar lupta sa legală continuă cu o atenție publică tot mai mare.

BogPr, eliberat din arest

Judecătorii au luat o decizie neașteptată în cazul lui Bogdan Peșchir, cunoscut în mediul online sub pseudonimul BogPR. După mai mult de o lună de arest preventiv, Peșchir a fost eliberat, iar măsura arestării sale a fost revocată, în urma respingerii propunerii procurorilor de prelungire a detenției. Decizia instanței este definitivă și marchează o răsturnare importantă în dosarul care vizează coruperea alegătorilor, având în vedere că Peșchir este acuzat de implicare în finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Călin Georgescu.

Peșchir, reținut pe 21 martie 2025 în contextul unor plăți suspecte destinate promovării online a campaniei electorale a lui Georgescu, a contestat măsura arestării preventive, iar judecătorii au admis apelul acestuia, argumentând că nu există suficiente motive pentru menținerea acestuia în detenție. În urma rejudecării, instanța a dispus eliberarea sa, dar cu condiția ca Peșchir să nu fie reținut, arestat sau deținut în altă cauză.

Avocații lui Peșchir au susținut că plățile către influenceri au fost făcute în martie 2024, mult înainte ca Georgescu să își anunțe oficial candidatura, și că Peșchir nu avea cunoștință de intențiile politice ale acestuia. Ei au mai argumentat că întreaga situație se bazează pe un cumul de interpretări greșite și că acuzatul nu a avut vreo implicare directă în campania electorală.

Surse judiciare au confirmat că, deși decizia de eliberare este definitivă, cazul rămâne în continuare sub atenția procurorilor, iar în săptămânile următoare se așteaptă noi audieri și posibile măsuri suplimentare în dosar.

Acuzațiile aduse lui BogPr

Bogdan Peşchir a fost arestat pe 21 martie, fiind acuzat de Parchetul General de săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor prin mijloace de comunicare electronice (265 de acte materiale).

Concret, spuneau procurorii, Bogdan Peşchir a oferit, în timpul campaniei electorale de anul trecut, plăţi în valoare de peste 879.000 de dolari pe aplicaţia TikTok, sub formă de „daruri”, şi transferuri de sute de mii de lei prin aplicaţia Revolut către 265 de persoane, pentru a le determina să îl voteze pe Georgescu.

„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că, în perioada 28.03.2024 – 31.01.2025, inculpatul a oferit suma de 879.521 USD, sub formă de gift-uri pe aplicaţia TikTok (plăţi efectuate prin aplicaţie în timpul unor sesiuni live ale utilizatorilor prin oferirea de puncte ce pot fi apoi convertite în sume de bani) şi sumele de 302.547 de lei şi 17.859 USD, prin transferuri efectuate prin aplicaţia Revolut (conturi bancare şi portofele electronice de criptomonede), către 265 de persoane, în scopul determinării acestora să voteze un anumit candidat la alegerile prezidenţiale organizate în anul 2024”, preciza Parchetul General.

Numele lui BogPR, în dosarele SRI

Numele lui Bogdan Peşchir apare în documentele prezentate de SRI la CSAT, în baza cărora Curtea Constituţională a anulat în luna decembrie alegerile prezidenţiale.

Conform SRI, Bogdan Peşchir a utilizat contul ‘bogpr’, prin care a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro pentru a finanţa campania lui Călin Georgescu.

Reprezentanţii TikTok au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea lui Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, arăta SRI.

Serviciul Român de Informaţii menţiona că finanţarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite. „Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe email a acestora de firma (…), de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia”, susţinea SRI.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Radu Miruţă: În faţa unui atac hibrid asupra democraţiei, autorităţile statului asistă nepăsătoare

Arborii exotici care se adaptează la gerul din România. Garantează o producție mai mare decât pomii autohtoni