OMV Petrom descoperă un nou zăcământ de gaze naturale în România

#image_title

Despre aceasta a relatat serviciul de presă al companiei. Promițătorul zăcământ a fost identificat folosind date seismice 3D de la Spineni, efectuate în 2022 pe blocul X Craiova. Descoperirea este situată la 70 km nord-est de Craiova.

• forat la o adâncime de 4.800 m;

• a confirmat prezența depozitelor de gaze naturale și condensat de gaze;

• Testarea la sondă a confirmat potențialul de producție:

➢ 180.000 m3/zi de gaze naturale,

➢ 25 m3/zi de condensat de gaz,

➢ sau un total de 1.300 bep/zi.

OMV Petrom a investit deja aproximativ 15 milioane de euro (17,7 milioane de dolari americani la cursul de schimb actual) în faza de explorare a proiectului.

Următorul pas va fi aprobarea planului de dezvoltare.

Declarațiile lui K. Hubati, membru al Consiliului de Administrație OMV Petrom responsabil pentru Explorare și Producție:

• În 2025, planificăm să investim 5,8 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de dolari americani) în explorare și producție;

• Aproape jumătate din aceste fonduri vor fi direcționate către operațiuni costiere, precum și către implementarea proiectului strategic Neptun Deep, situat pe platforma continentală;

• Continuăm să investim pentru a reduce declinul natural în zăcămintele mature și pentru a căuta noi oportunități în apropierea dezvoltărilor existente.

Reamintim că, în iunie 2023, compania a descoperit noi zăcăminte de petrol și gaze în regiunile Oltenia și Muntenia din sudul României.

Împreună, zăcămintele descoperite conțin peste 30 de milioane de barili echivalent petrol de resurse recuperabile, ceea ce corespunde la aproximativ 3/4 din producția OMV Petrom din 2022.

Aproximativ 20 de milioane de euro au fost investiți în proiect. Compania desfășoară, de asemenea, explorări în Georgia și Bulgaria. În iunie 2025, compania, împreună cu NewMed Energy Balkan (o filială a companiei israeliene NewMed Energy), a decis să foreze o altă sondă de explorare pe blocul Khan Asparuh din sectorul bulgar al Mării Negre. Operațiunile de foraj vor începe după finalizarea sondei Vinekh-1 în primul trimestru al anului 2026 și vor dura aproximativ 2 luni.

Grecia: gazele naturale mențin prețurile la electricitate ridicate. 1 din 3 dintre consumatori au renunțat la tarifele verzi

Trump spune că Iranul nu a fost de acord cu inspecţiile privind programul său nuclear