Lucrarea este finalizată în proporţie de peste 95% şi va aduce gazul din Marea Neagră în casele românilor, spune ministrul.
”După ce Tribunalul Bucureşti a respins în fond acţiunea Greenpeace referitoare la proiectul Neptun Deep, Curtea de Apel Cluj a respins la rândul ei, tot astăzi, cererea Bankwatch de suspendare a autorizaţiei de construire şi de oprire a lucrărilor la proiectul gazoductului Tuzla–Podişor. Lucrarea este finalizată în proporţie de peste 95% şi va aduce gazul din Marea Neagră în casele românilor”, anunţă ministrul Burduja într-o postare pe Facebook.
Burduja arată că a avut dreptate de la bun început, susţinând că aceste proiecte respectă toate procedurile legale, respectă standardele de mediu.
”Acţiunile Bankwatch sau Greenpeace sunt doar manifestarea unor ambiţii pe care, eu unul, nu le înţeleg. Pentru că singurii care pierd din astfel de acţiuni sunt, la finalul zilei, românii – prin întârzierea proiectelor, prin bani publici irosiţi pe procese şi resurse strategice care nu ajung să fie exploatate în interesul României”, subliniază Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei mai afirmă că astfel de blocaje nu reprezintă doar obstacole administrative ci pot fi atacuri directe la securitatea noastră energetică şi la dezvoltarea economică a României.
”Fiecare zi de întârziere înseamnă pagube financiare, dar şi o amânare nejustificată a unor proiecte care ne fac bine nouă ca ţară şi ca naţiune. Sunt proiecte strategice, cu impact direct asupra securităţii energetice, asupra preţurilor şi asupra independenţei noastre energetice. Sunt investiţii care ne ajută să nu depindem noi de alţii, să depindă alţii de noi. Nu vom ceda în faţa nimănui! Ne vom face treaba până la capăt pentru România. Mulţumesc echipelor de jurişti de la Transgaz şi de la Ministerul Energiei, cu deplină încredere în justiţia română, care a făcut din nou dreptate. Indiferent de piedici, vom face întotdeauna ceea ce trebuie. Pentru că securitatea energetică nu este negociabilă. Înainte, împreună!”, spune ministrul.
Greenpeace reacționează după ce a pierdut procesul în cazul Neptun Deep
„Ne aflăm într-o situație juridică atipică, în care unele instanțe iau în considerare aspectele problematice ale avizelor de mediu, în timp ce altele nu. Riscurile de mediu rămân, chiar dacă nu li s-a dat atenție în acest proces. O să continuăm cu demersurile până când aceste riscuri vor fi analizate în mod corespunzător de către justiția din România”, a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România.
„Considerăm că argumentele noastre sunt pertinente, așa încât vom lua decizia de a face sau nu recurs împotriva soluției după ce vom vedea și argumentele din sentința Tribunalului București. Credem cu tărie că evaluarea de mediu trebuie să fie corespunzătoare și pertinentă pentru orice proiect, indiferent cât de mare ar fi acesta, întrucât beneficiile economice pe care le-ar putea avea nu pot justifica nicidecum o evaluare pur formală a impactului asupra unei problematici de mediu complexe (cu arii naturale protejate aflate în proximitate) inclusiv asupra schimbărilor climatice, care poate avea consecințe ireversibile, față de potențialele beneficii economice, efemere prin definiție”, a declarat Mihaela Maravela, avocatul care reprezintă organizația.