ONU afirmă că 915 camioane cu ajutoare au intrat luni în Gaza. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, descrie situaţia umanitară drept „catastrofală”

Biroul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat că 915 camioane cu ajutoare au intrat luni în Fâşia Gaza, a doua zi de încetare a focului între Israel şi militanţii palestinieni Hamas după 15 luni de război, relatează Reuters. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris situaţia umanitară drept „catastrofală”.

OCHA a citat informaţii din partea Israelului şi a garanţilor încetării focului, SUA, Qatar şi Egipt.

Duminică, ONU a declarat că aproximativ 630 de camioane cu ajutoare au intrat în enclava palestiniană, dintre care cel puţin 300 s-au îndreptat spre nord, unde experţii au avertizat că se prefigurează o foamete.

600 de camioane cu ajutoare trebuie să poată intra în Gaza în fiecare zi din cele şase săptămâni iniţiale de încetare a focului, inclusiv 50 care transportă combustibil. Jumătate din cele 600 de camioane cu ajutoare ar urma să fie livrate în nordul Gazei.

Datele furnizate de agenţia palestiniană de ajutor umanitar a ONU, UNRWA, arată că 2 892 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza în decembrie.

Ajutoarele sunt lăsate pe partea Gaza a frontierei, de unde sunt preluate de ONU şi distribuite, însă bandele şi jefuitorii au îngreunat acest lucru. Datele OCHA arată că 2 230 de camioane cu ajutoare – în medie 72 pe zi – au fost ridicate în decembrie, în timp ce între 1 şi 5 ianuarie a fost o medie zilnică de 51. Israelul a devastat o mare parte din Gaza, iar populaţia de 2,3 milioane de persoane de dinainte de război a fost strămutată de mai multe ori.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris situaţia umanitară drept „catastrofală”.

Luni, Guterres a declarat Consiliului de Securitate al ONU că ONU se confruntă încă cu „obstacole, provocări şi constrângeri semnificative”.

El a declarat că ONU, grupurile de ajutor şi sectorul privat au nevoie de acces rapid, sigur şi fără obstacole.

„Vizele, permisele şi alte condiţii favorabile trebuie să fie puse în aplicare rapid pentru a permite un val de ajutor extrem de necesar”, a declarat el în faţa celor 15 membri ai Consiliului. „Avem nevoie de echipamentul tehnic, de protecţie şi de comunicaţii necesar”.

Guterres a declarat că părţile – Israel şi Hamas – trebuie să se coordoneze cu ONU în timp util şi în mod eficient, astfel încât aceasta să îşi poată desfăşura activitatea umanitară. „Acest lucru include, de asemenea, restabilirea ordinii publice şi a siguranţei pentru a preveni jefuirea de provizii umanitare”, a adăugat el.

El a îndemnat ţările să primească persoanele care au nevoie de tratament medical, să permită intrarea în Gaza a unui număr suficient de provizii comerciale şi să elimine muniţiile explozive.

Israelul afirmă că Hamas a ucis aproximativ 1 200 de persoane în atacul din 7 octombrie 2023 care a declanşat războiul, iar Ministerul Sănătăţii din Gaza afirmă că peste 47 000 de palestinieni au fost ucişi în conflict.

Biroul pentru carteluri al Germaniei a aprobat înfiinţarea unei companii mixte a companiilor Rheinmetall şi Leonardo

În timp ce Trump depune jurământul, Macron avertizează Europa că nu se poate baza doar pe armele SUA