„Condamn atacul lansat de armata israeliană asupra unui convoi medical şi de urgenţă pe 23 martie, care a dus la moartea a 15 membri ai personalului medical şi umanitar în Gaza”, a spus Türk, citat într-un comunicat.
„Descoperirea cadavrelor lor opt zile mai târziu la Rafah, îngropate lângă vehiculele lor distruse şi clar marcate, este extrem de tulburătoare”, a adăugat el.
„Acest incident ridică întrebări importante cu privire la conduita armatei israeliene în timpul incidentului şi ulterior”, a mai spus oficialul ONU.
Declaraţiile sale survin după ce Semiluna Roşie palestiniană a afirmat duminică faptul că a găsit cadavrele a opt dintre medicii săi, a şase membri ai Agenţiei pentru protecţie civilă din Gaza şi a unui angajat ONU. Un medic al Semilunii Roşii este încă dat dispărut.
Biroul ONU de coordonare a afacerilor umanitare (OCHA) a declarat pentru AFP că „informaţiile disponibile indică faptul că prima echipă a fost ucisă de forţele israeliene pe 23 martie şi că alte echipe de urgenţă şi ajutor au fost lovite una după alta timp de câteva ore în timp ce îşi căutau colegii dispăruţi”.
Incidentul a avut loc în cartierul Tal al-Sultan din oraşul Rafah, lângă graniţa cu Egiptul, la câteva zile după ce armata israeliană şi-a reluat bombardamentele asupra Gazei în pofida unui acord de încetare a focului.
„Biroul meu şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la detenţia şi uciderea personalului medical şi de urgenţă în Gaza, care lucrează în condiţii extrem de dificile”, a adăugat Türk, subliniind că „sute dintre aceştia au fost ucişi în ultimele 18 luni”.
„Acest incident trebuie să facă obiectul unei anchete independente, rapide şi aprofundate, iar cei responsabili pentru orice încălcare a dreptului internaţional trebuie traşi la răspundere”, a conchis el.