Operațiune de forță în Kosovo: poliţia lovește în ‘instituţiile paralele’ din nordul țării

Guvernul premierului social-democrat Albin Kurti, reales fără o majoritate clară în februarie, acţionează de peste un an pentru a desfiinţa ceea ce consideră a fi instituţii paralele finanţate de Serbia în zonele cu majoritate sârbă din Kosovo.

O modalitate prin care Belgradul îşi asigură loialitatea acestor locuitori şi insistă că Serbia nu are nicio intenţie de a recunoaşte independenţa Kosovo, fosta sa provincie, declarată în 2008.

După ce a închis băncile, oficiile poştale şi administraţia financiară conduse de Belgrad, poliţia a efectuat razii săptămâna trecută la mai multe localuri sportive şi culturale.

Aceasta anchetează gestionarea distribuţiei apei potabile, despre care spun că este condusă dintr-o clădire situată la Gazivode – un lac artificial care alimentează cu apă multe oraşe din Kosovo şi este vital atât pentru comunităţile sârbe, cât şi albaneze.

Marţi, forţele de ordine au intrat în aceste localuri împreună cu compania publică kosovară a apelor Ibar-Lepenac care revendică proprietatea.

„Au intrat în localuri, iar noi am intrat cu ei”, a declarat presei Veton Elshani, unul dintre responsabilii poliţiei din nordul majoritar sârb.

Serbia a condamnat imediat operaţiunea, afirmând că poliţia a intrat într-o clădire folosită de Crucea Roşie locală şi „esenţială pentru supravieţuirea sârbilor kosovari”.

„Este o instalaţie utilizată exclusiv pentru pregătirea copiilor şi a participanţilor la cursurile de instruire ale Crucii Roşii”, a declarat oficiul guvernului sârb pentru Kosovo într-un comunicat.

Crucea Roşie sârbă a calificat acţiunea drept inacceptabilă şi a făcut cunoscut că va solicita o reacţie din partea Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, potrivit presei sârbe.

În 2018, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a inaugurat clădirea despre care a susţinut că este un centru de conştientizare ecologică şi un centru al Crucii Roşii, o investiţie, potrivit acestuia, de aproximativ 1,4 milioane de euro.

În noiembrie, un canal crucial de alimentare cu apă şi electricitate pentru mii de gospodării din Kosovo a fost avariat de o explozie în această regiune. Ancheta nu a reuşit încă să stabilească cine a fost responsabil.

Sursa: www.stiripesurse.ro

De ce nu a doborât România dronele rusești timp de trei ani

Ministrul japonez al Agriculturii demisionează în urma unei gafe cu privire la orez, aliment de bază care a ajuns la un preţ istoric