Să o luăm cu începutul.
De câteva zile sunt promovate pe TikTok, o rețea pe care milioane de romani își petrec zilnic ore întregi, filmări în care liderul african din Burkina Faso, Ibrahim Traoré, un prieten al Rusiei, e portretizat ca un salvator pentru țara sa și un exemplu pentru țările în curs de dezvoltare. De menționat că Burkina Faso e fostă colonie franceză!
Ibrahim Traoré e portretizat drept un lider tânăr, care vrea independența țării sale, care se luptă pentru țara sa… are 37 de ani (de pildă George Simion are 38 de ani).
Dar mai presus de toate… e anti-francez!
Doar o „coincidență”…?
„În doar doi ani Ibrahim Traoré a transformat complet Burkina Faso. A tăiat salariile miniștrilor și a mărit cu 50% veniturile funcționarilor. A refuzat banii de la FMI și Banca Mondială. El a spus: ‘Africa nu are nevoie de Europa sau America.’ A plătit toate datoriile interne și a crescut economie cu peste 3 miliarde de dolari. A construit primele fabrici de procesare a roșiilor și prima rafinărie de aur din țară. A interzis exportul de aur nerafinat și a naționalizat două mine strategice. A spus stop influenței Franței. A expluzat trupele franceze și a semnat alianțe cu Rusia și Turcia. A schimbat Constituția. A redus limba franceză la simplă limbă de lucru și a proclamat ‘Patria sau Moartea – Vom învinge’. A dizolvat Guvernul și a format o conducere nouă, iar acum vrea propria monedă africană. Cu sprijinul poporului a extins mandatul pentru 5 ani, pregătit să candideze la prezidențiale. Traore, care a spus nu Occidentului, și da Africii unite”, se spune în analiza distribuită pe Tik Tok, analiză realizată – foarte important – în limba română, deci pentru public din România.
Cine mai are un „război” al declarațiilor cu Emmaneul Macron? Donald Trump, din SUA.
Fără intervenţia SUA, ţările europene ar vorbi în germană, a declarat joi Donald Trump, repetându-şi dorinţa de a stabili o zi de sărbătoare publică pentru a marca victoria asupra Germaniei naziste şi ironizând faptul că Franţa sărbătoreşte pe 8 mai, relatează AFP, conform AGERPRES.
„Iubim Franţa, nu-i aşa? Dar cred că noi am făcut ceva mai mult pentru a câştiga războiul decât Franţa”, a spus Trump în faţa militarilor americani de la baza al-Udeid din Qatar, în cursul unei digresiuni în jurul faptului că, în opinia sa, Statele Unite nu îşi celebrează suficient rolul crucial pe care l-au avut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945). „Ştii, nu vreau să fiu un tip pretenţios, dar când Hitler şi-a ţinut discursul la Turnul Eiffel, aş spune că nu a fost tocmai ideal”, a spus el, stârnind râsete în rândul soldaţilor, referindu-se la invadarea teritoriului de către trupele naziste în 1940, după căderea armatei franceze.
Referindu-se la comemorările din 8 mai, Trump a adăugat: „L-am sunat pe preşedintele Macron, un băiat bun, de altfel”. El l-a imitat apoi pe şeful statului francez, rostind cu un oarecare accent franţuzesc: „Donald, sărbătorim victoria noastră asupra germanilor”. La care Trump a replicat izbucnind în râs: „Este minunat”.
„Am câştigat războiul, şi ei au ajutat, dar fără noi nu ar fi câştigat războiul”, a subliniat el joi, referindu-se la toate ţările europene care sărbătoresc victoria din 8 mai 1945 şi 9 mai, în cazul Rusiei, moştenitoarea URSS. „Fără noi, ar vorbi germană, poate şi puţin japoneză. Noi am câştigat războiul şi suntem singurii care nu îl sărbătorim”, a insistat el, înainte de a repeta că vrea să stabilească o zi de sărbătoare publică pentru a comemora victoria. La începutul lunii mai, Donald Trump a făcut o serie de comentarii similare, minimalizând din nou rolul ţărilor europene, şi în special al URSS, care începuse să respingă trupele naziste la începutul anului 1943.
Poziționarea celor doi candidați din România în relația cu Franța
Urmare a acestor evenimente nu putem să trecem cu vederea ultimul atac avut de George Simion împotriva liderului francez, Emmanuel Macron, taman la un post TV francez.
George Simion semnalează în acest fel, și în Franța, apartenența sa la miscarea MAGA (în speță Donald Trump – mișcare politică, apoi mediatică, cu tot ce înseamnă ea).
George Simion a afirmat într-un interviu la un post TV francez că preşedintele Emmanuel Macron are tendinţe dictatoriale, iar moderatorul i-a atras atenţia că un astfel de discurs este ”promiţător” pentru relaţiile României cu Franţa.
”Nu cred că veţi fi primit prea repede la Palatul Elysee”, i-a spus moderatorul liderului AUR, informează NEWS.RO.
Pe de altă parte, Nicușor Dan, candidat și el la alegerile prezidențiale, mizează pe o relație mai strânsă cu UE.
Vorbind în franceză, Nicușor Dan a afirmat că declarațiile făcute de contracandidatul său „nu sunt în concordanță cu ceea ce gândesc românii”, într-o declarațe ulterioară pentru un jurnalist Digi24. Acesta a ținut să precizeze și că dacă ar fi președintele României și-ar cere scuze pentru aceste opinii.
Nu putem exclude, de asemenea, interesul echipelor de campanie pentru mesaje sugestive, pentru lideri precum cel din Burkina Faso.
Să fie și acest mesaj cu liderul din Burkina Faso poate unul sugestiv?