Oportunități concrete în relațiile România – SUA

Dr. Nawaf Salameh, Fondator și Președinte al Nawaf Salameh Family Office, subliniază oportunitatea unică pe care o are România de a-și aprofunda legăturile strategice și comerciale cu Statele Unite.

Mai întâi, o delegație bipartizană (formată din membri ai majorității republicane și ai opoziției democrate) a ajuns la București pe 15 aprilie, pentru întâlniri cu oficiali români. Câteva săptămâni mai târziu, Donald J. Trump Jr., om de afaceri și fiul președintelui SUA, va efectua și el o scurtă vizită.

Pentru România, aceste vizite reprezintă o oportunitate de a prezenta punctul nostru de vedere cu privire la recentele evoluții din domeniul securității și al economiei. Este însă esențial să ascultăm cu atenție și ce au de spus americanii. Trebuie să ne îmbunătățim abilitatea de a asculta, pentru că, într-o lume aflată într-o transformare profundă, Statele Unite rămân de departe cea mai puternică și influentă țară din lume și totodată cel mai important aliat al nostru. Acum, mai mult ca oricând, în contextul în care oamenii din Moscova, China, dar și din Bruxelles sau Paris, își exprimă tot mai vocal ambițiile nerealiste și periculoase, trebuie să gândim limpede și rațional, punând interesele țării deasupra celor personale.

Astfel de ocazii de dialog cu SUA au fost prea rare în ultima vreme, mai ales după anularea alegerilor prezidențiale din decembrie, un eveniment care, oricum ai privi, a scos la iveală probleme grave în birocrația noastră. Știm cu toții care sunt aceste probleme și, într-o anumită măsură, încă nu am reușit să scăpăm complet de moștenirea psihologică a epocii Ceaușescu. Lucrul acesta este de înțeles, chiar și pentru cei din afară.

Important este ce facem de acum înainte și să înțelegem că progresul înseamnă reforme reale, profunde, și uneori dificile.

Nici America nu este scutită de probleme serioase, bine documentate deja. Dar, în stilul său caracteristic, președintele Trump nu se eschivează, ci le înfruntă direct, cu acel curaj pe care americanii, și orice popor liber, îl așteaptă de la liderii săi. Avem ce învăța, dacă suntem dispuși, în sfârșit, să fim atenți să privim cu proprii ochi și să învățăm “noua gramatică americană”, după cum susțin anumite voci. Totodată ar trebui să renunțăm la vechile filtre și prejudecăți ale altor epoci, promovate de cercuri care urmăreau propriile interese, nu pe cele ale poporului nostru.

Experiențele noastre proprii, dacă sunt prezentate sincer și deschis, pot constitui baza unui dialog sincer și a unei cooperări pe teme civilizaționale importante, despre care vicepreședintele JD Vance a vorbit cu mare claritate recent la Conferința de Securitate de la München.

Sunt un om de afaceri. Știu că, oricât de importante ar fi relațiile de securitate între state, cele mai durabile legături între popoare se formează prin colaborare economică. Acolo, interesele comune capătă formă concretă, fără iluziile care însoțesc adesea diplomația. În afaceri, realitatea și rezultatele sunt cele care contează cu adevărat.

Tocmai de aceea cred cu tărie că viitorul României depinde de dezvoltarea unor legături comerciale solide și de durată cu Statele Unite. Acestea, reflectate în decizii reale și relații culturale profunde, sunt cele mai benefice și stabile. În plus, pot proteja relațiile bilaterale SUA – România de instabilitatea situației actuale.

Din acest motiv am creat American – Romanian Business Roundtable, în colaborare cu Jones Group din SUA, pentru a promova cooperarea strategică și pe termen lung între companii românești și americane, în sectoare esențiale precum energia și industria de apărare. Dezvoltarea capacității noastre industriale în aceste domenii, alături de creativitatea și know-how-ul specifice afacerilor americane, este esențială pentru modernizarea României și consolidarea economiei noastre.

Mai mult, cred că aceste legături comerciale româno-americane, dacă sunt dezvoltate pe deplin, vor avea și un efect pozitiv de reformare asupra birocrației noastre. Vor arăta necesitatea și beneficiile unei relații funcționale între sectorul public și cel privat, în avantajul nu doar al “consumatorilor”, ci și al producătorilor și lucrătorilor români, prin crearea de locuri de muncă și stabilizarea comunității noastre.

Pentru a reuși, trebuie să ne gândim serios cum putem deveni mai atractivi pentru investițiile americane. Un pas important ar fi să ne asumăm integral partea noastră din povara apărării. În loc să căutăm scurtături când vine vorba de securitate, ar trebui să creștem bugetul apărării, în colaborare cu partenerii americani, până la un nivel care să reflecte amenințările reale cu care ne confruntăm. Asta ne va ajuta și pe noi, și pe partenerii NATO, să evaluăm realist noul context strategic.

Ar trebuie să preluăm și ideea unor aliați NATO privind finanțarea bazelor militare. Concret, să ne asigurăm că Baza Militară Mihail Kogălniceanu este complet finanțată din bugetul nostru, ușurând astfel angajamentul Statelor Unite, care de zeci de ani apără Europa și acum se confruntă cu noi provocări în Orientul Îndepărtat – de a menține o prezență pe termen lung acolo.

În același timp, trebuie să afirmăm clar că scopul angajamentului nostru faţă de Baza Militară Mihail Kogălniceanu este apărarea teritoriului NATO, nu utilizarea bazei pentru proiectarea de forță în afara Alianței, o fantezie contraproductivă, pe care anumite voci din Europa de Vest continuă să o susțină în legătură cu Ucraina. Iar față de Statele Unite ar trebui să ne exprimăm sprijinul clar în efortul de a încheia războiul din Ucraina.

În curând, vom avea alegeri prezidențiale reprogramate. Sper foarte mult că, dacă ne vom aminti cine suntem ca români și vom analiza realitățile lumii în care trăim, vom putea urmări cu hotărâre apropierea strategică, economică și politică de Statele Unite, pentru că, la finalul zilei, este în interesul vital al României să facă acest lucru.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Start pentru Start-Up Nation: ministrul Bogdan Ivan a lansat platforma de înscrieri minimis.imm.gov.ro

S-au pus în vânzarea biletele pentru turneul final al Ligii Națiunilor