Opt state americane ar putea interzice explicit votul la prezidenţiale celor care nu au cetăţenia SUA

Printre statele respective se numără şi Carolina de Nord şi Wisconsin, unde rezultatele scrutinului pot fi decisive pentru desemnarea următorului preşedinte al SUA.

Criticii iniţiativelor respective consideră că Donald Trump şi aliaţii săi republicani ar putea folosi noile măsuri pentru a contesta rezultatul alegerilor în cazul unei noi înfrângeri la urne în 5 noiembrie, aşa cum au făcut şi în urmă cu patru ani. Trump susţine că voturile celor fără cetăţenie ar putea distorsiona procesul electoral, deşi studii independente au arătat că astfel de acţiuni sunt rare – o constatare făcută chiar şi de oficiali republicani care supraveghează alegerile în statele Ohio, Pennsylvania şi Georgia.

Reuters arată că, conform unor analişti politici independenţi, orice scădere în sistemul de votare este produsă de afirmaţiile false ale lui Trump din 2020, când a susţinut că victoria actualului preşedinte al SUA, Joe Biden, a fost obţinută prin fraude.

Propunerile de modificare a constituţiilor statelor vor figura pe buletinele de vot din noiembrie atât în cele Carolina de Nord şi Wisconsin, unde rezultatele nu sunt practic cunoscute dinainte, cât şi în Idaho, Iowa, Kentucky, Missouri, Oklahoma şi Carolina de Sud, unde republicanii sunt siguri de victorie.

Aprobarea de către majoritatea alegătorilor ar impune amendamente care să afirme explicit că doar cetăţenii au drept de vot; efectul ar fi practic nul, deoarece în statele respective votul celor fără cetăţenie americană este oricum ilegal.

În prezent, în SUA există 17 localităţi care permit rezidenţilor fără cetăţenie să voteze la alegerile locale, însă nu şi la cele federale; printre acestea se află fiefurile democrate din San Francisco şi Washington. Oraşul californian Santa Ana, unde primarul este democrat, are pe buletinele de vot de anul acesta o opţiune privind interzicerea votului cetăţenilor străini în alegerile municipale.

În general însă, „dovezile arată că acesta nu este deloc un motiv de îngrijorare”, deoarece „nu este deloc o problemă frecventă”, apreciază profesoara de ştiinţe politice Hannah Alarian de la Universitatea din Florida.

Preşedintele Partidului Republican din Carolina de Nord, Jason Simmons, a explicat însă că „persoane din întreg statul sunt îngrijorate în privinţa procesului electoral şi vor să se asigure că voturile numărate sunt voturi legale”.

Chiar şi unii republicani au fost de părere că măsurile propuse în cele opt state sunt rezultatul încercărilor lui Trump de a pune la îndoială corectitudinea alegerilor.

Whit Ayres, republican care a făcut sondaje de opinie pentru mai mulţi lideri din partidul respectiv, inclusiv senatorii Marco Rubio şi Lindsey Graham şi guvernatorul Ron DeSantis din Florida, a arătat că „învinsul din ultimele alegeri prezidenţiale a susţinut de patru ani că alegerile au fost frauduloase, iar 70% din republicani cred asta”.

Trump a făcut afirmaţii despre voturile exprimate de străini şi în 2016, când a câştigat alegerile, devenind astfel cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. El a obţinut majoritatea în Colegiul Electoral format din reprezentanţii fiecărui stat american, deşi numărul total de voturi la nivel naţional i-a fost favorabil candidatei democrate Hillary Clinton. Trump a explicat situaţia prin existenţa câtorva milioane de voturi din partea imigranţilor ilegali, fără cetăţenie americană, dar nu a adus vreo dovadă în acest sens.

El a continuat să susţină teza respectivă, afirmând – de asemenea fără a prezenta dovezi – că democraţii încurajează migranţii ilegali să intre în SUA pentru a vota. Chiar şi în dezbaterea din 11 septembrie cu candidata la preşedinţie din partea Partidului Democrat, vicepreşedinta Kamala Harris, el a afirmat că „vin mulţi astfel de imigranţi, iar ei (democraţii – n. red.) încearcă să îi aducă la vot. Şi de aceea le permit să intre în ţara noastră”.

Republicanii din Congres au folosit această teorie a conspiraţiei şi alte afirmaţii nedovedite despre fraude pentru a pune condiţii pentru certificarea unei înfrângeri a lui Trump în alegerile de anul acesta, ale căror rezultate vor ajunge în faţa legislativului federal în 6 ianuarie anul viitor.

Congresmanul democrat Joseph Morelle, membru al unei comisii a Camerei Reprezentanţilor care supervizează alegerile, a afirmat într-un material de opinie recent pentru televiziunea MSNBC că „minciunile răspândite de Trump (…) despre votul non-cetăţenilor au fost dovedite de mai multe ori”, însă republicanii „au continuat, în încercarea clară de a provoca teamă în mintea alegătorilor şi de a le folosi, în noiembrie, ca bază pentru afirmaţii false despre fraudele electorale”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Biserica Ortodoxă îi sprijină pe sinistrați: 1,3 milioane lei din partea Arhiepiscopiei Clujului pentru semenii afectați de inundații

Operațiune comună a SUA, Iordaniei și Irakului – Tânără yazidi, eliberată după 11 ani de captivitate