Oradea, Rimetea, Sovata, Dino Park, Muzeul Astra din Sibiu şi Delta Dunării, cei şase câştigători ai Galei Destinaţia anului în România/ VIDEO

Oradea, Rimetea, Sovata, Dino Park, Muzeul Astra din Sibiu şi Delta Dunării sunt câştigătorii Galei Destinaţia anului în România, desemnaţi în cadrul unui eveniment care a avut loc, marţi, la Sala Thalia din Sibiu.

„Sibiul a găzduit această Gală în calitate de Destinaţie a Anului 2024 şi ca deţinător al titlului „Oraş care inspiră”. În cadrul acesteia, am predat ştafeta Destinaţiei Anului 2025, Oradea meritând, de asemenea, recunoaştere şi încurajare, şi am aplaudat toate celelalte destinaţii câştigătoare. Gala a fost deznodământul frumos al unei competiţii binevenite în turismul românesc, la care au participat zeci de locaţii şi obiective turistice de succes. Ca membru al Juriului competiţiei, vreau să transmit felicitări tuturor participanţilor – s-a dovedit din nou că România şi Republica Moldova sunt frumoase, atractive şi au multe de arătat! Zecile de destinaţii din România merită promovate printr-o strategie naţională în turism, dar până când aceasta se va cristaliza, cred că şi abordarea de jos în sus, care porneşte de la fiecare localitate cu potenţial, poate fi utilă şi poate atrage atenţia nu doar spre destinaţia respectivă, ci spre întreaga ţară. Felicitări organizatorilor competiţiei, care au reuşit să reunească turismul românesc de calitate. Mulţumesc publicului care a votat – faptul că şi-au exprimat opţiunea în număr atât de mare face ca rezultatele să fie reprezentative”, a declarat Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu.

Pe scena Galei au urcat câştigătorii competiţiei Destinaţia Anului, un reper în industria turismului autohton, care promoveză anual cele mai atractive şi valoroase locuri din ţară. Ediţia din 2025 a adus în finală 76 de destinaţii turistice, selectate în urma unui proces riguros de nominalizare. Evaluarea s-a realizat printr-un sistem complex, care a combinat votul publicului, analiza unui juriu de experţi, măsurarea brandului turistic printr-o cercetare sociologică şi evaluarea arhitecturală şi urbanistică a fiecărei destinaţii.

„Destinaţia Anului 2025 arată clar că turismul românesc are viitor. Vedem tot mai multe comunităţi care trec de la potenţial la performanţă, prin viziune şi colaborare reală între autorităţi şi mediul privat. Nu mai e vorba doar despre locuri frumoase, ci despre experienţe sustenabile şi parteneriate durabile. Felicit toate destinaţiile care aleg să construiască cu gândul la viitor.”, a spus Dragoş Anastasiu, Preşedintele juriului Destinaţia Anului 2025.

Gala a fost organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu – partener oficial şi gazdă a evenimentului – şi al Consiliului Judeţean Sibiu.

Câştigătorii celor şase categorii ale competiţiei Destinaţia Anului 2025:

Destinaţia Anului la Categoria „Oraşe care inspiră”, prezentată de Enterprise Rent-a-Car
Câştigător: Oradea
Locul 2: Sibiu
Locul 3: Braşov

Destinaţia Anului la Categoria „Sate de poveste”, prezentată de Antreprenoreşti
Câştigător: Rimetea, Alba
Locul 2: Mila 23, Tulcea
Locul 3: Biertan, Sibiu
Locul 3: Breb, Maramureş

Destinaţia Anului la Categoria „Staţiuni balneo-climaterice”, prezentată de Staţiunea Mamaia
Câştigător: Sovata, Mureş
Locul 2: Băile Felix, Bihor
Locul 3: Vatra Dornei, Suceava

Destinaţia Anului la Categoria „Distracţie şi aventură”, prezentată de EpicVisits.com
Câştigător: Dino Parc, Râşnov, Braşov
Locul 2: Mini Transilvania, Odorheiul Secuiesc, Harghita
Locul 3: Brambura Park, Avrig, Sibiu
Locul 3: Complex Agrement Ariniş, Gura Humorului, Suceava

Destinaţia Anului la Categoria „Cultură şi educaţie”, prezentată de BCR
Câştigător: Muzeul Astra, Sibiu
Locul 2: Castelul Bran, Braşov
Locul 3: Castelul Corvinilor, Hunedoara
Premiul special Centenar: Palatul Culturii, Iaşi

Destinaţia Anului la Categoria „Tărâmuri fermecate”, prezentată de Aqua Carpatica
Câştigător: Delta Dunării, Tulcea
Locul 2: Ţinutul Mănăstirilor din Bucovina
Locul 3: Colinele Transilvaniei

Dintre destinaţiile cu cel mai mare număr de voturi, aflate pe locul întâi la categoriile de mai sus, Marele Premiu Destinaţia Anului 2025 în România a fost Delta Dunării, Tulcea.

„Câştigarea Marelui Premiu la Destinaţia Anului 2025 este o validare extraordinară a potenţialului turistic al Deltei Dunării şi a eforturilor pe care le-am depus pentru a construi o strategie profesionistă şi coerentă, inclusiv pentru Municipiul Tulcea, poarta de intrare în Delta Dunării. Este o victorie care aparţine întregii comunităţi locale – administraţie, antreprenori, ghizi, localnici şi iubitori ai acestui colţ unic de natură – nu doar a echipei OMD Municipiul Tulcea. Le mulţumim organizatorilor pentru profesionalismul şi rigoarea acestui proces, care a fost o reală provocare pentru noi toţi, dar şi o oportunitate de creştere a destinaţiei. Delta merita acest moment! Iar noi suntem pregătiţi să-l valorificăm”, a declarat Alexandru Filip, Manager de destinaţie, Organizaţia de Management al Destinaţiei Municipiul Tulcea.

Premii speciale – recunoaşterea excelenţei în ospitalitate şi impact

Pe lângă premiile pentru fiecare categorie principală, în cadrul galei au fost acordate şi premii speciale, dedicate unor actori din industrie care s-au remarcat prin inovaţie, sustenabilitate şi calitate a serviciilor.  Iată care sunt premiile speciale din ediţia 2025 a competiţiei Destinaţia Anului în România.
●  „Hotelul Anului 2025” powered by Travelminit – a fost ales în urma unei selecţii riguroase. Zece finalişti au fost selectaţi pe baza următoarelor criterii: scor mediu de evaluare de minim 9, minim 150 de rezervări în anul 2024, existenţa unei oferte de servicii de masa şi a unei oferte de servicii wellness şi acceptarea plăţii cu cardul de vacanţă. După desemnarea finaliştilor, publicul a votat timp de şapte zile iar marele câştigător este Hotel Malibu Mamaia.  Premiul ”Hotelul Anului 2025” a fost înmânat câştigătorului de către Tímea Imecs-Ambrus, Group Sales Director Travelminit.
„A fost o onoare pentru noi să decernăm premiul „Hotelul Anului 2025” pe scena Galei Destinaţia Anului. Travelminit este şi a fost întotdeauna despre promovarea serviciilor ospitaliere de calitate, care să creeze experienţe de neuitat în cadrul turiştilor. Astfel, ne bucurăm să recunoaştem Hotel Malibu** din Mamaia ca fiind Hotelul Anului 2025 şi îi felicităm pentru aprecierea obţinută în rândul turiştilor. De asemenea, mulţumim Destinaţia Anului pentru minunata colaborare.”
●  „Cea mai bună promovare” – un premiu acordat exclusiv pe baza jurizării realizate de cei peste 150 de membri ai juriului, specialişti în turism, menit să încununeze efortul, creativitatea şi implicarea destinaţiilor în promovarea naţională şi internaţională. Iată care sunt destinaţiile de pe podium pentru ”Cea mai bună promovare”: pe locul întâi, cu cele mai multe voturi se află Via Transilvanica, urmată pe locul al doilea de municipiul Craiova şi pe locul al treilea de România Atractivă.
●  Alt premiu special acordat în cadrul Galei Destinaţia Anului a fost ”Judeţul Anului” iar câştigătoarele acestui premiu care celebrează implicarea şi bunele practici în managementul de destinaţie sunt: Judeţul Sibiu şi Judeţul Braşov 
●  Premiul special pentru ”Destinaţia Anului 2025 în Republica Moldova„ acordat în baza aceloraşi criterii aplicate şi destinaţiilor din România, a fost decernat cu mari emoţii pe scena Galei către Complexul turistic Cricova.

Municipiul Sibiu, exemplu de bună practică în managementul destinaţiei turistice

În 2025, Municipiul Sibiu a oferit un model de excelenţă în organizarea şi implicarea comunităţii în turismul local. În zilele petrecute în Sibiu cu prilejul Galei, participanţii s-au bucurat de tururi ghidate tematice organizate în oraş, dar şi de evenimente de tip networking precum Power Breakfast-ul facilitat de Asociaţia Judeteana de Turism Sibiu, care a reunit reprezentanţi ai destinaţiilor, parteneri şi presă, într-un cadru informal, deschis schimbului de idei şi bune practici.

Trofeul Destinaţia Anului – artă locală cu semnătură unică

O altă poveste emoţionantă a serii a fost cea a trofeelor oferite câştigătorilor. Acestea au fost realizate manual de artistul sibian Ion Tămâian, fondatorul Ion Art Glass, un nume de referinţă în domeniul sticlei artistice din România. Cunoscut pentru stilul său inconfundabil şi pentru lucrările sale expuse în galerii din întreaga lume, Ion Tămâian a creat pentru ediţia 2025 o serie de trofee care îmbină elementele de design modern cu simboluri ale turismului şi autenticităţii româneşti. Design-ul trofeului este unicat şi poartă semnătura artistului, adăugând un plus de valoare recunoaşterii oferite destinaţiilor.

O competiţie de interes naţional organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Alianţa Pentru Turism, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Institutul pentru Oraşe Vizionare (IOV), Asociaţia Cred în România, Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenoreşti, Re-Patriot, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice Bucureşti, Asociaţia de Ecoturism din România (AER), Mamaia – Susţinător principal al staţiunilor turistice româneşti.

Harry Kane, avertisment pentru Inter Milano: ‘Putem să întoarcem rezultatul’

Dilema alegătorilor USR pentru prezidențiale