Ovidiu Voicu (expert): Deriva populistă a primarului Nicușor Dan. Voi răspunde un mare nu dacă se va ajunge la referendum

„Dl. Nicușor Dan a anunțat că dorește „să se întoarcă la popor”, după cum ne spunea un alt primar celebru, dl. Băsescu. Adică vrea să organizeze două referendumuri locale, suprapuse cu primul tur al alegerilor prezidențiale, pe teme fiscalitate și urbanism. Cred că este un gest de populism ieftin.

Referendumurile locale sunt consultative. Ele nu au efect juridic imediat, dar pot fi folosite politic, dacă susținerea cetățenilor este mare. Teoretic, pot să apară și consecințe juridice indirecte. În cazul celebrului referendum (național) al dlui. Băsescu, cu „maxim 300 parlamentari”, Curtea Constituțională a stabilit că Parlamentul nu e obligat să îl pună în practică, dar nici nu poate să legifereze împotriva lui, adică mărind numărul de parlamentari.

În cazul referendumurilor dlui. Dan, lucrurile sunt chiar mai complicate juridic. Ambele teme propuse ar cere modificarea unor legi de către Parlament. E adevărat că ele privesc doar orașul București, dar regulile ar trebui să fie aceleași pentru toate localitățile. Dacă e nevoie de o lege specială, poate ar fi mai bine să discutăm de administrarea orașului în ansamblu, nu doar punctual?

Nu în ultimul rând, dl. Dan încearcă să paraziteze dezbaterea națională despre alegerea președintelui și a Parlamentului cu o temă de interes local. E cam ce au făcut și PSD-PNL cu comasarea alegerilor. Un lucră reprobabil moral rămâne la fel chiar dacă e făcut de „ai noștri”.

Chiar dacă aș avea toate aceste obiecții de formă, pe fond, aș răspunde un mare NU al ambele întrebări ale primarului. Ele sună așa:

1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

Banii publici trebuie alocați după reguli clare, obiective, nu arbitrar, din pixul unui organism politic. Am merge în direcția greșită, în loc de reguli să avem decizie strict politică.

Consiliile Locale, mai ales cele din orașele mari, sunt între cele mai corupte și clientelare organisme publice, pentru că așa au fost proiectate de partidele politice. Consilierii sunt prost plătiți și încărcați cu birocrație, încât fie n-au niciun chef, fie sunt „motivați” pe alte căi.

Mai mult, funcția lor este la cheremul șefului de partid: dacă sunt excluși din partid, pierd poziția pentru care au fost votați. Cum mișcă unul în front, cum dispare”, a scris Voicu pe Facebook.

Expertul susține că „dacă s-ar aproba așa grozăvie, mă aștept ca PSD să își „cumpere” instant o majoritate prin care să distribuie banii fix cum are chef conducerea partidului”.

„2 Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

NU! Aici sunt două greșeli majore: complicarea procedurii și personalizarea deciziei.

Emiterea autorizațiilor de construire ar trebui să fie un proces tehnic, care respectă legea și viziunea de dezvoltare a orașului. Sunt de acord că ne lovim de corupție în decizie, dar soluția nu e să pui toată puterea în mâna unui singur om, care e vremelnic acolo. Faceți un exercițiu de imaginație, cu dna. Firea sau dl. Piedone primar, stăpân peste toate autorizațiile. Cum va arăta orașul?

Întrebarea include ‘toate’ autorizațiile de construire. S-ar aduna pe masa primarului toate mărunțișurile, ducând la întârzieri infernale. Spre exemplu, la noi la bloc discutăm despre construirea unei copertine la intrarea din spate, pentru confort. Chiar dacă e un lucru mărunt, trebuie autorizație. Cum ar fi ca mii de astfel de cereri să ajungă la mapa primarului general?

Eu sper să nu treacă propunerea primarului de Consiliul General. Și mai sper ca dl. Dan să revină la stilul sobru și onest de administrare. Nu îi stă deloc bine în rol de Băsescu-2”, conchide acesta.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ultimă oră: Comisia Europeană a acceptat prelungirea termenului limită până la care România poate depune planul privind reducerea deficitului

Constanţa: Cântăreaţa Dana Marijuana rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri