Pacienții din țările în curs de dezvoltare obligați să folosească fiole de insulină

Persoanele care suferă de diabet de tip 1 și care depind de insulina umană produsă de compania Novo Nordisk vor primi în schimb fiole și seringi din sticlă – despre care se spune că sunt incomode și mai greu de utilizat cu aceeași precizie, conform Mediafax.

Novo Nordisk a anunțat guvernele și organizațiile non-profit că nu va mai produce insulină umană sub formă de seringi tip stilou pen și a încetat deja furnizarea în Africa de Sud, unde pacienții au fost nevoiți să treacă la fiole de sticlă.

Susținătorii campaniei susțin că această măsură este menită să permită creșterea producției de medicamente injectabile pentru pierderea în greutate, precum Ozempic și Wegovy.

Novo Nordisk a anunțat anul acesta o investiție de patru miliarde de dolari într-o fabrică de producție din SUA pentru „a-și crește capacitatea de a produce tratamente injectabile actuale și viitoare pentru persoanele cu obezitate și alte boli cronice grave”.

Un sondaj realizat de organizația medicală caritabilă Médecins Sans Frontières (MSF) și T1International, care militează pentru persoanele cu diabet de tip 1, a arătat că 82% dintre pacienți preferă stilourile în locul seringilor și fiolelor.

Novo Nordisk va continua să producă stilouri pentru insulină analogică, o substanță sintetică, mai costisitoare decât insulina umană, ceea ce o scoate din bugetul multor persoane din țările în curs de dezvoltare.

Candice Sehoma, consilier de pentru campania de accesibilizare a MSF, a declarat că decizia Novo Nordisk va duce la o inegalitate a îngrijirii medicale în lume și a subliniat că seringile și fiolele sunt învechite și rar utilizate în țările dezvoltate.

„În timp ce corporația continuă să obțină profituri imense prin furnizarea de stilouri noi și mai scumpe de insulină și semaglutide (Ozempic și Wegovy) națiunilor mai bogate, decizia sa de a retrage stilourile de insulină umană ar putea împinge persoanele cu diabet din medii cu resurse limitate, care se bazează pe insulină pentru supraviețuire, să revină la utilizarea fiolelor și seringilor, pe care practic nimeni nu le mai folosește în țările cu venituri ridicate”, a spus ea.

Novo Nordisk a negat că renunțarea la penurile de insulină a fost pentru a face loc producției de medicamente pentru pierderea în greutate, spunând că a fost folosit un tip diferit de dispozitiv.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Constanţa: Două tinere au murit în urma coliziunii între două autoturisme, unul condus de un şofer băut

Șoc în Marea Britanie după ce s-a aflat că un celebru fotograf de război ar fi fost ucis chiar de către fiul lui