Pădurea care va supraviețui schimbărilor climatice: Încălzirea globală nu va mai fi o problemă

Într-o pădure stâncoasă, în pantă, la o altitudine de 600 de metri, în valea Munster, în Alsacia, un angajat al unei cooperative tocmai şi-a semănat ultimele seminţe între fagi, brazi şi molizi, specii omniprezente în pădurea Vosgi, dar care nu rezistentă bine la schimbările climatice, potrivit Agerpres.

Claude Michel, de la Parcul Regional din Vosgi, observă cu atenţie. „I-am propus proprietarului pădurii să facă din ea un loc de laborator„, a spus el. Acest mic teren privat de 6,5 hectare serveşte drept cobai pentru aclimatizarea speciilor mai rezistente la încălzire şi lipsa de apă.

„Schimbarea climatică este o mare provocare pentru viitorul pădurilor noastre. Mi-am spus: de ce să nu stabilesc o operaţiune pentru a încerca să-i anticipăm consecinţele?”, rezumă proprietarul locului, Bernard Naegel, care a cumpărat în 2018 lemnul foarte deteriorat în scop de exploatare.

Terenul este împărţit în mai multe părţi pentru a lăsa loc de experimentare, care se bazează în primul rând pe regenerarea naturală, datorită arborilor adulţi deja prezenţi.

„Companiile de seminţe vor produce seminţe care vor fi dispersate pe tot terenul”, a explicat Claude Michel. Speciile locale deja existente se vor reînnoi, se vor dezvolta şi chiar se vor adapta, a spus el.

Din peisaj ies în evidenţă mici împrejmuiri din lemn, pentru a proteja plantaţiile. În interior sunt plantate specii noi, mai mediteraneene. „Acţionăm pentru a crea o pădure mozaic. Copacii se protejează reciproc, iar diversitatea speciilor încetineşte răspândirea bolilor”, a conchis Claude Michel.

Aproximativ cincisprezece specii vor coexista. Proiectul foloseşte şi zone de dezvoltare liberă pentru a favoriza biodiversitatea.

Schimbările climatice au un impact de durată asupra celor 17 milioane de hectare ale pădurii franceze, în timp ce, potrivit Météo-France, ţara trebuie să se pregătească să trăiască în 2100 la o temperatură cu 4°C mai mare decât în epoca preindustrială.

„Estimăm că doar jumătate din pădurile franceze vor putea rezista şocului unui scenariu de +4°C până în 2100. Cealaltă parte riscă să fie în disconfort climatic şi să se ofilească”, avertizează Albert Maillet, director forestier la Oficiul naţional al pădurilor (ONF).

Mai mult de jumătate din pădurile montane franceze evaluate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) sunt ameninţate de schimbările climatice, potrivit unui studiu publicat în ianuarie.AGERPRES

Sursa: www.stiripesurse.ro

‘O adunătură de nebuni radicali’: Trump trimite în concediu forțat pentru mii de angajați și le ordonă să se întoarcă în SUA

Apele Române anunţă că vor asigura resursa de apă brută resursa de apă brută pentru următoarele două luni de zile. Restricţii în anumite zone