Pana de curent înregistrată în Spania și Portugalia reprezintă dovada că industriile-cheie care pun în mișcare societatea pot paraliza în urma unui astfel de episod, ceea ce atrage atenția în legătură cu lecțiile care trebuie deprinse, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie XTB România.
Sistemul energetic european s-a transformat masiv în ultimele decenii. Observatorii au atras atenția de-a lungul timpului că migrarea spre noi modalități de producție de energie fără măsuri adecvate poate induce instabilitate în sistem. Avertismentele lor au trecut deseori în plan secundar, fiind subsumate unui proiect general de decarbonizare vizând închiderea capacităților nucleare și pe cărbune și majorarea celor regenerabile, solare și eoliene.
Pana de curent din Spania și Portugalia este cea mai serioasă criză din ultimele decenii și, totodată, un eveniment care ar putea să declanșeze o discuție mai amplă despre asigurarea mixului rezilient de surse de energie.
O pană de curent de câteva minute este o neplăcere gestionabilă, una de câteva ore produce deja consecințe economice – în transporturi, activitatea din fabrici, menținerea produselor la temperaturi optime sau serviciile utilizând tehnologie sau echipamente. Întinderea pe mai multe zile poate însemna destabilizare cu ordine de mărime mai ample, arată consultantul de strategie XTB România.
Instituirea stării de urgență în unele regiuni din Spania a fost răspunsul proporțional al autorităților pentru o situație care a durat mai multe ore, dar care, în mare parte, a fost depășită până ziua următoare. Efectele s-au întins asupra Portugaliei, care nu a avut opțiuni de reconectare la sisteme alternative, precum Franța și Marocul pentru Spania – sau chiar regiuni din sudul Franței.
Au fost afectate orașe precum Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia, Lisabona, centre de activitate logistică și financiară. Impactul a fost major asupra traficului, comerțului, serviciilor financiare.
Cumpărăturile s-au realizat doar cash, iar unele magazine au rămas fără bunuri esențiale, cu unii clienți dornici să pună mâna pe stocuri dincolo de necesitățile lor imediate. Totuși, generatoarele de urgență ale spitalelor și centralelor nucleare au funcționat, evitându-se costuri mult mai ample. Revenirea la normal în privința zborurilor și trenurilor de marfă și pasageri va lua, însă, o vreme.
Pierderile sunt dificil de cuantificat
Pierderile economice deja adunate sunt dificil de cuantificat. Cu toate acestea, o organizație din industria cărnii din Spania estimează pierderi de 190 milioane de Euro, cu pierderi suplimentare de clienți și produse în domeniul ospitalității, dar dincolo de calcule pe termen scurt, sunt relevante învățămintele ce pot fi obținute și mai ales puse în practică, subliniază Claudiu Cazacu.
Deși motivele penei de curent nu sunt lămurite, fiind puse în discuție oscilații generate de variații de temperatură sau distorsiunile unor elemente de infrastructură, viteza cu care s-au pierdut 15 GW sau 60% din consum, în câteva secunde, cu efecte asupra sistemului în minute, ridică nevoia nu doar de răspunsuri ci și de planuri pentru viitor.
Răspunsul ar putea fi o strategie pe mai multe fronturi, deja pusă în discuție de experți: întărirea rețelei de transport și distribuție, creșterea capacităților de stocare de energie și a diversității formelor de producție. În plus, pregătirea unui nou nivel de protecție la variații de temperatură sau fluctuații de consum ori producție. Un raport al operatorilor de transport din mai multe țări ar putea fi disponibil în șase luni. Două deconectări ale unor surse de producție în sudul Spaniei s-ar fi petrecut la câteva secunde distanță. Deși nu este vreun indiciu în prezent, iar autoritățile, alături de Red Electrica au respins deja scenariul, ipoteza unui atac cibernetic nu poate fi exclusă în totalitate.
Premierul spaniol a menționat, la rândul lui, nevoia de întărire a infrastructurii de energie. Pentru companiile din domeniu, investiții mai mari înseamnă cheltuieli și o diminuare a profitabilității, dar cu beneficii pe termen lung. Crearea unei platforme solide pentru creștere, inclusiv în domeniul “foamei de energie” a sistemelor AI și evitarea unor consecințe foarte costisitoare sunt creatoare de valoare.
Pe bursă, Iberdrola se află în regiunea unor maxime istorice, după o creștere de 15,1% a acțiunilor anul acesta. Compania este cel mai mare grup din energie din Spania și un jucător important la nivel european. Sectorul utilităților este favorizat în mod tradițional în perioade de volatilitate și incertitudine pe burse, ceea ce a oferit sprijin acțiunilor pe parcursul acestui an, arată consultantul de strategie XTB România.
Furnizorul de echipamente și servicii Schneider Electric a coborât marți cu 6,2% pe bursa din Paris, după ajustarea marjei de profitabilitate așteptate, în condițiile unor vânzări mai reduse în segmentul rezidențial și de automatizare industrială. Acțiunile au pierdut 15,7% anul acesta. Replierea entuziasmului pentru cererea de echipamente pentru AI, și impactul taxelor vamale preocupă de asemenea investitorii. Totuși pe termen lung, nevoia de investiții în rețele ar putea ajuta afacerile companiei, după depășirea perioadei de reașezare a estimărilor pentru AI și a clarificării conflictului comercial.
Siemens Energy a înregistrat o apreciere de peste 37,3% anul acesta. Rezultatele companiei au depășit așteptările, înregistrând cea mai mare marjă de profit de după divizarea Siemens. Profitul așteptat pentru anul fiscal, de 1 miliard de Euro, e alimentat de turbinele de gaz și echipamentele de infrastructură. Firma ar putea beneficia de pe urma cererii sporite de transformatoare și alte echipamente de infrastructură.
Pe de altă parte, costurile războiului comercial sunt o sursă de presiune atât pentru Siemens Energy cât și pentru ABB, un alt furnizor de echipamente electrice. Acțiunile ABB, care se confruntă cu taxe vamale de 31% pentru livrările din Elveția spre SUA, au pierdut 13,4% anul acesta.
Pe lângă marii producători de echipamente, inclusiv transformatoare, companiile care oferă servicii de instalare, mentenanță, verificare și digitalizare ar putea fi între beneficiarii unei schimbări de direcție.
Atenția spre întărirea rețelei electrice ar însemna astfel sprijin pentru diviziile specializate ale firmelor mari de utilități din Europa, dar și pentru furnizori independenți. Evenimentele recente arată importanța crucială a alimentării cu energie electrică și ar fi ideal ca lecțiile să nu fie uitate, construind o infrastructură mai pregătită pentru scenarii variate, punctează Claudiu Cazacu.