Papa Leon al XIV-lea evocă miercuri numeroasele războaie din lume, ”din Ţara Sfântă în Ucraina, din Liban în Siria, din Orientul Mijlociu în Tigray”, în Etiopia, ”şi în Caucaz”, deplânge aceste violenţe şi îndemnat la acţiune în favoarea păcii, relatează AFP.
El le-a mulţumit miercuri creştinilor ”orientali şi latini care, mai ales în Orientul Mijlociu, perseverează şi rezistă pe pământurile lor, mai puternici decât tentaţia de a abandona aceste pământuri”.

”Trebuie să li se dea creştinilor posibilitatea, şi nu doar prin vorbe, de a rămâne pe pământurile lor cu toate drepturile unei existenţe sigure”, a subliniat el.
Creştinii care trăiesc în Orientul Apropiat şi în Orientul Mijlociu sunt minorităţi mai mult sau mai puţin importante în Irak, Siria, Israel, Palestina, Liban – maroniţi -, Egipt – copţi -, Iran, Turcia, India şi Pakistan.
Prezenţi de la începuturile creştinismului, ei au fost discriminaţi în mai multe regiumuri, iar uneori exterminaţi.
Aproximativ un milion dintre cei 2,4 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza sunt creştini, majoritatea ortodocşi.
Patriarhia Latină înregistrează aproximativ 135 de catolici în Palestina. Ei s-au refugiat în incinta parohiei Sfintei Familii, în oraşul Gaza, la începutul războiului Israelului cu Hamasul.
Papa Leon al XIV-lea a propus să medieze între beligeranţi din întreaga lume, primind la Vatican reprezentanţi ai 23 de biserici creşinte din Orient.
”Sfântul Scaun este disponibil ca inamicii să se întâlnească şi să se privească în ochi, pentru ca popoarele să-şi regăsească speranţa şi demnitatea care le revin, demnitatea păcii”, a declarat el în acest discurs cu ocazia Jubileului bisericilor orientale.

”Voi face totul pentru ca această pace să se răspândească”, a promis noul Papă.
”Popoarele vor pacea şi, cu mâna pe inimă, le spun conducătorilor popoarelor întâlniţi-vă cu noi, să dialogăm, să negociem! Războiul nu este nicodată inevitabil, armele pot şi trebuie să tacă, pentru că ele nu rezolvă probleme, ele le agravează”, a declarat Suveranul Pontif
Noul Papă Leon al XIV-laa urmează în acest subiect calea predecesorului său Francisc I, care a cerut neîncetat ca armele să tacă.
Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că urmează să se întâlnească ”probabil duminică” cu noul Papă Leon al XIV-lea, precizând că această întâlnire depinde de evoluţiile pe plan diplomatic cu Rusia.
”Probabil duminică, dacă se va întâmpla. Dar nu ştim încă cum se va termina aceasă săptămână”, a declarat el într-un interviu acordat unui număr de cinci publicaţii, inclusiv cotidianului francez Libération, cu două zile înaintea unor eventuale negocieri ruso-crainene în Turcia.
Noul Papă Leon al XIV-lea urmează să prezideze o slujnbă inaugurală duminică, în Piaţa Sfântul Petru, la Vatican, la care sunt aşteptaţi numeroşi lideri străini.
Volodimir Zelenski i-a propus omologului său rus Vladimir Putin să se întâlnească joi ”personal” în Turcia, la primele negocieri de pace între Ucraina şi Rusia după negocierile din primăvara lui 2022, la câteva săptămâni după invazia rusă, care au eşuat.
În acest stadiu, Kremlinul nu a răspuns propunerii lui Zelenski şi este vag cu privire la alcătuirea ueni delegaţii ruse care să se ducă în Turcia.
Agenda lui Zelenski depinde de acste negocieri ruso-ucrainene. El urmează să se întâlnească joi, la Ankara, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.
”Am ajuns într-un punct în care nu ştim ce se va întâmpla mâine”, a declarat el marţi în acest interviu.
Zelenski a discutat luni cu Papa Leon al XIV-lea pentru prima oară de la alegerea acestuia şi l-a invitat în Ucraina.