Parchetul European (EPPO) a sesizat Tribunalul Bucureşti cu o cauză penală în care au fost puse sub acuzare trei persoane – inclusiv un presupus lider suspectat de legături cu Mafia – pentru o fraudă în valoare de 100 de milioane de euro implicând fonduri europene şi naţionale. Suspectul, un cetăţean italian reţinut în 5 februarie 2025, este acuzat că a condus un grup infracţional implicat în fraudarea sistematică a fondurilor Uniunii Europene. Potrivit anchetatorilor, membrii acestui grup ar fi participat, între anii 2019 şi 2024, prin intermediul unor consorţii italiene cu interdicţie antimafia, la licitaţii organizate de autorităţile române pentru construirea sau reabilitarea unor sisteme de apă potabilă şi canalizare.
Potrivit unei informări a , membrii grupului infracţional organizat au acţionat în România între anii 2019 şi 2024, participând la licitaţii organizate de autorităţile române prin intermediul a trei consorţii italiene. Aceste licitaţii, care vizau construirea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie a apei potabile şi de canalizare, au fost urmărite fie în calitate de asociaţi ai societăţilor româneşti, fie în calitate de terţi susţinători.
Două dintre consorţiile folosite de grupul infracţional au primit anterior o interdicţie antimafia din partea autorităţilor italiene, care le exclude de la obţinerea de contribuţii publice, în conformitate cu Codul italian antimafia.
Prin intermediul consorţiilor italiene, inculpaţii au participat la 23 de cereri de oferte, în valoare de 300 de milioane de euro din fonduri ale UE, finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027, reuşind să câştige 13 licitaţii, în calitate de asociaţi sau susţinători ai unor companii româneşti, cauzând un prejudiciu estimat la peste 100 de milioane de euro, arată anchetatorii.
Potrivit aceleiaşi surse, pentru a-şi dovedi capacitatea financiară şi experienţa în proiecte similare, inculpaţii ar fi furnizat documente false, inclusiv bilanţuri care atestau că societăţile italiene aveau o cifră de afaceri anuală medie de peste 50 de milioane de euro, însă în realitate, potrivit anchetei, cifra de afaceri era de 30 de ori mai mică.
Cazul a fost raportat EPPO de către autorităţile române, în urma unor suspiciuni de posibile nereguli grave şi fraude. Investigaţia a beneficiat de sprijinul Structurii de Sprijin a EPPO în România şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Politiei Române.
Pe baza principiului cooperării loiale, EPPO a alertat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene din România cu privire la deficienţe în gestionarea fondurilor UE, evidenţiind un risc ridicat de fraudă. În mai multe cazuri, companiile străine au prezentat documente false pentru a obţine contracte. EPPO a recomandat consolidarea procedurilor de verificare pentru a proteja mai bine interesele financiare ale UE, se mai arată în informarea Parchetului European.