Patinatorii americani şi japonezi au primit medaliile de la Beijing 2022

La mai bine de doi ani de aşteptare, patinatorii artistici americani şi japonezi au urcat miercuri pe podium, la Paris, pentru a primi medaliile de aur şi argint din concursul pe echipe disputat la Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022.

În  anul 2022, la Jocurile Olimpice de la Beijing, Kamila Valieva, una din patinatoarele din echipa Rusiei, a fost depistată pozitiv pentru trimetazidină, un medicament interzis care previne angina pectorală. Testul a fost efectuat la campionatele naţionale din Rusia, în decembrie 2021, şi a a fost făcut cunoscut la doar o zi după ce Valieva a ajutat Rusia să câştige aurul la proba pe echipe de la Beijing.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis că pentru această probă nu vor fi decernate medalii până când cazul Valieva nu va fi rezolvat.

Bătălia juridică care a urmat a durat mai bine de doi ani şi a fost finalizată abia miercuri. Uniunea Internaţională de Patinaj a retrogradat echipa rusă de la aur la bronz, după descalificarea Kamilei Valieva. Astfel Statele Unite au câştigat aurul, iar Japonia a transformat bronzul în argint, în timp ce echipa Canadei a rămas pe locul patru.

„A trecut atât de mult timp fără să ştiu dacă acest lucru se va întâmpla vreodată, încât aproape m-am obişnuit cu acest sentiment. Deci nu prea ştiu cum să procesez acum faptul că am, în sfârşit, medalia la gât”, a spus Vincent Zhou, un membru al echipei SUA, care a declarat anul trecut că sistemul global anti-doping dezamăgeşte sportivii.

„Ştiu că există o mulţime de sportivi în situaţii similare, care încă aşteaptă o soluţie în cazul lor, aşa că echipa noastră este extrem de recunoscătoare pentru această oportunitate, în acest moment, şi pentru această medalie de aur”, a declarat Evan Bates, un alt component al echipei SUA.

 

FC Universitatea Cluj anunţă revenirea portarului Denis Moldovan

JO, atletism: Alin Firfirică, locul 11 în finală la aruncarea discului