Botezul Domnului în Iordan este temelia botezului creştin, le-a transmis, luni, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Preafericitul Părinte Daniel, credincioşilor ortodocşi prezenţi pe Dealul Mitropoliei.
„Botezul Domnului în Iordan este temelia botezului creştin. De aceea, noi, astăzi, prăznuim pomenirea Botezului Domnului Iisus Hristos în apele Iordanului, dar şi înnoirea propriului nostru botez. Din acest motiv, apa sfinţită în ziua sărbătorii Botezului Domnului este gustată de creştini şi ei sunt stropiţi cu această apă pentru a-şi aminti de botezul lor în numele Sfintei Treimi. Astăzi noi ne aducem aminte de Botezul Domnului şi de propriul nostru botez când am fost copii şi am fost botezaţi de către preot, iar Crezul a fost rostit de naşi”, a spus Patriarhul Daniel.
PF Daniel a reamintit că în fiecare an, odată cu praznicul Botezului Domnului, ne aducem aminte şi de botezul poporului român.
„Poporul român nu a fost botezat la comanda conducătorului poporului (cneaz sau rege), ci printr un proces lent, început de Sfântul Apostol Andrei. (…) În timp ce ne formam ca popor nou din geto-daci şi romani, ne-am creştinat. Creştinarea poporului român a fost lentă şi profundă şi ea l-a ajutat să păstreze credinţa apostolică în timpul invaziei popoarelor migratoare şi a puterilor ostile”, a arătat Patriarhul.
Întâistătătorul BOR a vorbit despre sfinţirea Agheasmei Mari, explicând că aceasta „se săvârşeşte numai în legătură cu Sărbătoarea Botezului Domnului” şi a subliniat că aceasta este „sfinţitoare, vindecătoare şi eliberatoare”.
Înaltul ierarh ortodox a oficiat, luni, slujba de Sfinţire Mare a Apei la Catedrala Patriarhală împreună cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul şi cu Episcopul de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), Qais Sadiq.
Agheasma Mare a fost sfinţită în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, după care credincioşii prezenţi la slujbă au fost binecuvântaţi prin stropire cu aceasta. Patriarhul a înaintat printre numeroşii credincioşi prezenţi la slujba de pe Dealul Mitropoliei, botezând şi întorcându-se apoi în pridvorul Reşedinţei sale.
În premieră, la sărbătoarea din acest an, Agheasma Mare a fost distribuită în sticle, luni, începând cu ora 7,00, la Baldachinul Sfinţilor de lângă Catedrala Patriarhală.
„Nu s-a mai pus apa în butoaie anul acesta, deoarece ajunul Bobotezei a picat duminica. Şi atunci, ieri, s-au sfinţit mai multe butoaie cu apă, care a fost împărţită, iar astăzi aproximativ 10.000 de litri de Agheasmă Mare, îmbuteliaţi în sticle de 0,5 litri, au fost distribuiţi credincioşilor, împreună cu 5.000 de pachete cu anafură. În acest fel s-a urmărit să nu se mai creeze îmbulzeală şi toată lumea să beneficieze de agheasmă”, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Adrian Agachi.
Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, este dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor.
În credinţa ortodoxă, sărbătoarea aminteşte Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor – Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică.
Apa sfinţită de Bobotează se ia dimineaţa, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie. Apoi, Agheasma Mare se păstrează în case şi se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic.
Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)