Patru bărbaţi bulgari urmează să fie judecaţi în toamnă de către un tribunal corecţional din Paris în dosarul ”mâinilor roşii” imprimate pe Memorialul Holocaustului în mai 2024, anunţă sâmbătă parchetul, confirmând astfel o dezvăluire a postului Franceinfo, relatează AFP.
Trei dintre ei se află în detenţieprovizorie după ce au fost extrădaţi din Croaţia şi Bulgaria, iar ”a patra persoană, fugară, este vizată de un mandat de arestare şi va putea fi judecată în absenţă”, anunţă parchetul.
Un judecător de instrucţie a dispus joi ca cei trei suspecţi să fie judecaţi cu privire la distrugere în grup, din cauza unei pretinse apartenenţe la o rasă, etnie sau religie, şi cu privire la asociere de răufăcători, precizează parchetul.
Cea de a patra persoană, suspectată de faptul că a ”făcut rezervările pentru cazare şi transport ale autorilor principali, este urmărită cu privire la complicitate la degradări în circumstanţe agravante şi asociere de răufăcători”, anunţă el.
Cei patru bulgari riscă până la şapte ani de închisoare şi amenzi în valoare de 75.000 de euro.
”Instrucţia nu a permis, din nefericire, inculparea principalului suspect, în continuare fugar, a cărui absenţă este o adevărată problemă”, a declarat AFP avocatul unuia dintre suspecţi, Martin Vettes.
”Clientul meu îşi aşteaptă procesul cu nerăbdare, de prea multe luni”, a dat el asigurări.
În noaptea de 13 spre 14 mai 2014, 35 de inscripţii reprezntând ”mâini roşii” – un simbol care poate fi legat cu liinşarea unor militari israelieni la Ramallah, în Cisiordania, în 2000 – au fost vopsite pe Zidul celor Drepţi al Memorialului Holocaustului, la Paris.
Un agent de securitate de la instalaţie ”a surprins două persoane” în timp ce puneau şabloane şi care au fugit la sosirea sa”, potrivit parchetului.
Ele sunt acuzate de ”câteva zeci de inscripţii asemănătoare” pe ziduri în arondismentele al IV-lea şi al V-lea.
Suspecţii au fost identificaţi cu ajutorul analizării imaginilor surprinse de camere de supraveghere, ale liniilor lor telefonice, rezervării unor zboruri şi la un hotel.
Trei dintre ei au luat un autobuz imediat după fapte, către Bruxelles, iar apoi un zbor către Sofia.
În cursul procedurii judiciare s-a conturat ”ipoteza potrivit căreia această acţiune este susceptibilă să corespundă unei acţiuni de destabilizare a Franţei, orchestrată de către serviciile ruse de informaţii”, a anunţat parchetul.
Această acţiune făcea parte dintr-o ”strategie mai largă vizând difuzarea unor informaţii false şi creării unor disensiuni în rândul opiniei publice franceze sau aţâţarea unor tensiuni interne prin apel la «procură», adică persoane care nu lucrează pentru aceste servicii, ci sunt plătite de ele pentru sarcini punctuale, prin intermediari, în ţări vecine Rusiei”, potrivit parchetului.
Serviciul Viginum – însărcinat cu lupta împotriva amestecurilor digitale străine – a observat ”o instrumentalizare” a acestui sar pe X ”de către actori cu legături cu Rusia”.
Această operaţiune a fost ”condusă de către dispizitivul rus de influenţare RRN, prin internediul unei reţele de câteva mii de conturi neautentice pe Twitter şi printr-o pseudo-publicaţie franceză creată de RRN, denumită Artichoc”, potrivit parchetului.
O primă audiere a fost stabilită la 11 septembrie, iar procesul se va desfăşura pe fond la sfârşitul lui octombrie.