Păun: Studiile clinice reprezintă o oportunitate din toate perspectivele, sunt investiţii cu rezultate imediate

Studiile clinice reprezintă o oportunitate din toate perspectivele, a declarat consilierul prezidenţial Diana Păun, marţi, la un eveniment organizat de Institutul Aspen România, şi a explicat că acestea sunt exemplul „cel mai clar” al unei investiţii cu rezultate imediate.

„Studiile clinice reprezintă o oportunitate din toate perspectivele. (…) Cred că studiile clinice reprezintă exemplu cel mai clar al unei investiţii cu rezultate imediate pentru că un popor sănătos înseamnă un popor productiv şi de fapt acesta este scopul nostru, al tuturor, indiferent că lucrăm în zona politicilor publice sau în relaţie directă cu pacientul, la patul bolnavului. (…) Pacienţii beneficiază de tratamente noi, inovatoare (în studii clinice – n.r.) la momentul când poate nu au altă soluţie terapeutică şi la momentul când acele tratamente nu se găsesc şi nu sunt disponibile pe piaţă”, a spus Păun la Aspen Healthcare Summit.

În opinia sa, studiile clinice reprezintă şi o oportunitate pentru centrul medical sau spitalul în care se derulează din perspectiva veniturilor.

„Din fericire, la acest moment, lucrurile par că se redresează (cu studiile clinice – n.r.) în primul rând pentru că avem o legislaţie în domeniu, în al doilea rând pentru că ANMDM a făcut nişte paşi deosebit de importanţi din această perspectivă. Avem nevoie de o strategie în domeniul studiilor clinice în România”, a spus medicul, care a mulţumit Ministerului Sănătăţii că a conturat această strategie.

Potrivit consilierului, costurile derulării unui studiu clinic în România sunt mai mici decât în orice altă ţară europeană.

„Cu toţii avem convingerea că numai prin educaţie pentru sănătate, prin prevenţie, prin elaborarea unui stil de viaţă sănătos cât mai sănătos putem aduce schimbare, putem să pregătim de la cele mai fragede vârste cetăţenii să respecte nişte reguli simple care par banale atunci când le enumerăm – de la alimentaţia sănătoasă şi practicarea sportului până la adicţii – fumat, droguri şi, de ce nu, măsuri de prim ajutor”, a mai spus Diana Păun.

Ea a amintit că deşi în România s-au făcut paşi importanţi, nu există o strategie de prevenţie.

Secretarul Comisiei pentru sănătate din Senat, Laszlo Attila, consideră o oportunitate „extraordinară” screeningul şi în diagnosticul precoce. În opinia sa, prin programul de digitalizare al sistemului medical, pacientul ar putea avea posibilitatea să îşi proiecteze traseul şi să vadă unde doreşte să îşi facă screening. AGERPRES/(A – autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Toni Greblă explică de ce nu se închideau unele chei de control la alegerile locale: Erori sau cetăţeni ”descurcăreţi”

UPDATE Tramvaiul 41 şi-a reluat circulaţia, după 130 de minute de blocaj