Pedro Almodóvar, printre sute de personalităţi spaniole care îi cer premierului să interzică comerţul cu arme cu Israelul

Peste 250 de personalităţi culturale din întreaga Spanie, printre care regizorul Pedro Almodóvar şi actriţa Alba Flores din „Money Heist”, au semnat o scrisoare prin care solicită guvernului spaniol să impună de urgenţă un „embargo total asupra armelor” Israelului.

Scrisoarea, făcută publică săptămâna aceasta pe reţelele de socializare şi adresată prim-ministrului Pedro Sánchez, solicită Spaniei să interzică în mod oficial exportul şi importul de material militar către şi din Israel şi afirmă: „Istoria ne va judeca după acţiunile noastre în momente critice ca acesta. Haideţi să punem capăt acestei orori”.

În anul care a trecut de la atacul condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, în care au fost ucise peste 1.200 de persoane, Sánchez a devenit unul dintre cei mai deschişi critici ai UE la adresa răspunsului Israelului, care a ucis până acum peste 42.000 de persoane, multe dintre ele civili.

Luna aceasta, Sánchez a condamnat atacurile forţelor armate ale Israelului împotriva forţelor ONU de menţinere a păcii din Liban şi a declarat că Spania a oprit eliberarea de licenţe către companii pentru vânzarea de arme către Israel în octombrie anul trecut. El a îndemnat comunitatea internaţională să facă acelaşi lucru pentru a preveni o nouă escaladare a violenţei în regiune.

Cu toate acestea, cercetările Centrului Delàs din Barcelona, care se concentrează asupra problemelor legate de dezarmare şi pace, au sugerat o imagine mai nuanţată. În februarie, centrul a dezvăluit pe site-ul de ştiri Eldiario.es că muniţii în valoare de 987.000 de euro au fost exportate în Israel din Spania la sfârşitul anului 2023.

Secretarul de stat spaniol pentru Comerţ a declarat că exporturile erau legate de licenţe emise înainte de 7 octombrie şi a descris materialul ca fiind „muniţie de calibru mediu fără explozibili”, în comentariile făcute pentru Eldiario.es. Exporturile au fost utilizate în „teste sau demonstraţii”, mai degrabă decât în conflicte.

Scrisoarea adresată lui Sánchez susţine că furnizarea de arme şi achiziţionarea continuă de material militar din Israel finanţează un „genocid împotriva populaţiei palestiniene”, ducând la o pierdere mai mare de vieţi omeneşti şi la mai multă suferinţă din partea civililor.

„Vă solicităm să luaţi măsuri urgente pentru a impune Israelului un embargo cuprinzător asupra armelor”, se arată în scrisoare, care descrie o astfel de măsură drept un instrument puternic care s-a dovedit eficient în menţinerea păcii. „Ştim că este în mâinile dumneavoastră. Nu este doar un imperativ moral, ci şi o obligaţie în temeiul dreptului internaţional”. 

 

Coca-Cola a obţinut rezultate financiare la nivelul superior al estimărilor sale, deoarece preţurile mai mari au compensat cererea lentă

România va putea trece iarna fără să apeleze la importuri de gaze naturale – Sebastian Burduja