Pensiile suferă din cauza turbulențelor politice – Pilonul II pierde aproape 1 miliard de euro într-o săptămână

Această corecție masivă a fost alimentată de presiunea vânzărilor atât pe piața bursieră, cât și pe cea a titlurilor de stat, în contextul incertitudinilor politice. Circa 25% din activele fondurilor de pensii sunt investite în acțiuni listate pe bursa locală, iar restul, în principal în titluri de stat. Pe măsură ce investitorii și-au pierdut încrederea în stabilitatea guvernamentală, au început să se retragă din activele românești, ceea ce a pus presiune suplimentară pe prețuri.

Potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor Autorității de Supraveghere Financiară, scăderea activelor fondurilor de pensii echivalează cu un minus de aproximativ 580 de lei pentru fiecare participant la Pilonul II. Este o pierdere teoretică, cauzată de volatilitatea temporară a piețelor, însă are un impact emoțional considerabil asupra celor care își economisesc pentru bătrânețe.

„Investițiile fondurilor de pensii obligatorii administrate privat sunt în mare parte orientate către titluri de stat. Astfel, două treimi din randamentul acestor fonduri sunt determinate de evoluția prețurilor titlurilor de stat. Creșterea randamentelor cerute de investitori – de la 6,50-7,50% la 8,00-8,50%, în funcție de maturitate – a dus la o scădere semnificativă și imediată a valorii activului net al fiecărui fond“, a explicat Andreea Nica, vicepreședinte al CFA Society România

content-image

Randamentele titlurilor de stat pe 10 ani – considerate un indicator-cheie al percepției investitorilor asupra riscului economic – au depășit pragul de 8%, un maxim atins ultima oară în 2022, imediat după izbucnirea războiului din Ucraina. În plus, inversarea curbei randamentelor – când dobânzile pe termen lung devin mai mici decât cele pe termen scurt – semnalează temeri privind perspectivele economiei românești.

În acest context tensionat, Radu Crăciun, președintele Asociației Administratorilor de Pensii Private (APAPR) și director general al BCR Pensii, subliniază importanța stabilității politice pentru redresarea piețelor. „România va trebui să facă o serie de ajustări importante pentru a asigura sustenabilitatea evoluțiilor economice, în primul rând reechilibrarea bugetului. Existența unei conduceri politice stabile va fi esențială pentru ca această ajustare să fie ordonată și administrată. Doar astfel investitorii străini vor reveni pe piețele financiare locale, iar asta va fi benefic și pentru fondurile de pensii private“, a declarat acesta.

Analiștii economici atrag atenția că episoade de volatilitate similară au mai existat în trecut – în timpul pandemiei sau la debutul războiului din Ucraina – iar piețele au reușit ulterior să se redreseze complet. Totuși, pentru ca acest scenariu optimist să se repete, este nevoie de măsuri credibile din partea autorităților, menite să recâștige încrederea investitorilor și să garanteze stabilitatea cadrului fiscal și economic.

În lipsa acestor măsuri, prelungirea instabilității politice riscă să prelungească și volatilitatea piețelor financiare, întârziind momentul în care fondurile de pensii vor putea recupera pierderile suferite.

Sursa: www.stiripesurse.ro

AEP: Procedura de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din anul 2025 va începe joi, în străinătate, la ora 22:00, ora României, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă

VIDEO George Simion vrea să lase oamenii de știință ‘să lămurească’ dacă Pământul este plat sau nu