Perspectiva unei înfrângeri a Rusiei în Ucraina este „iluzorie”, avertizează Putin

Vladimir Putin a avertizat joi că este „iluzoriu” dacă cineva îşi imaginează o înfrângere a Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina. Declaraţia a fost făcută la summitul BRICS de la Kazan, unde liderul rus urma să discute despre Ucraina cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează AFP.

Occidentalii „nu fac niciun secret din obiectivul lor de a provoca o înfrângere strategică ţării noastre”, „calcule iluzorii care nu pot fi făcute decât de cei care nu cunosc istoria Rusiei şi care nu ţin cont de unitatea sa făurită de-a lungul secolelor”, a declarat liderul de la Kremlin în timp ce trupele sale continuă să avanseze în estul Ucrainei.

La unison cu liderii BRICS, Vladimir Putin a avertizat, de asemenea, că „întregul Orient Mijlociu (este) în pragul unui război total”.

Omologul său chinez, Xi Jinping, a cerut o încetare a focului în Gaza, punerea în aplicare a unei soluţii cu două state pentru încetarea conflictului israeliano-palestinian şi oprirea „extinderii războiului în Liban”, unde Israelul este angajat de o lună într-o ofensivă împotriva Hezbollahului pro-iranian.

Reunind un grup de nouă ţări cunoscute sub numele de „Sudul global”, care reprezintă aproape jumătate din populaţia lumii şi aproape o treime din PIB-ul planetei, BRICS poate fi „o forţă stabilizatoare pentru pace”, a afirmat Xi Jinping, a cărui ţară este principalul susţinător al Rusiei în opoziţia faţă de ţările occidentale.

ÎNTÂLNIRE PUTIN – GUTERRES

Orientul Mijlociu şi, mai ales, Ucraina se vor afla pe ordinea de zi a întâlnirii dintre Vladimir Putin şi Antonio Guterres după summit. Este prima lor întâlnire din aprilie 2022. Atunci, la două luni după ce trupele Moscovei invadaseră Ucraina, preşedintele rus i-a spus lui Antonio Guterres că el crede într-un rezultat „pozitiv” al discuţiilor. De atunci, însă, Moscova şi Kievul şi-au încetat toate negocierile oficiale, iar poziţiile lor par să fie ireconciliabile.

Perspectiva negocierilor rămâne extrem de ipotetică în condiţiile în care Kremlinul salută o „dinamică pozitivă” pe front pentru trupele sale.

La Kazan, „secretarul general al ONU îşi va reafirma poziţiile binecunoscute cu privire la războiul din Ucraina şi la condiţiile pentru o pace justă bazată pe Carta şi rezoluţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite şi pe dreptul internaţional”, a subliniat unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Farhan Haq.

Antonio Guterres a subliniat în mod regulat că anexarea de teritorii „nu îşi are locul în lumea modernă”.

PUTIN PRIMEŞTE „OFERTE DE MEDIERE”

În timp ce Xi Jinping a declarat joi că BRICS ar trebui să devină o „forţă stabilizatoare pentru pace”, ofertele de mediere din partea ţărilor partenere au fost „primite favorabil de preşedintele rus” la Kazan, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov.

La sosirea sa la Kazan, marţi, premierul indian Modi a declarat că a fost în contact cu ambele părţi şi şi-a exprimat sprijinul pentru toate „eforturile de a restabili rapid pacea şi stabilitatea”.

Nici China, nici India nu au condamnat niciodată – dar nici nu au recunoscut – anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia.

Lula, preşedintele Braziliei, un alt pilon al BRICS, a fost aspru criticat în Ucraina şi în Occident pentru că a afirmat că responsabilitatea pentru conflict este împărţită, chiar dacă a condamnat agresiunea rusă din februarie 2022.

Apelurile la pace şi la deschiderea de egocieri cu Ucraina lansate la Kazan nu sunt de natură să răspundă aşteptărilor Uniunii Europene, care îi îndeamnă pe şefii de stat şi de guvern din cadrul BRICS să îl îndemne pe Vladimir Putin să „pună capăt imediat războiului pe care îl poartă împotriva poporului ucrainean”.

Mergând la Kazan, secretarul general al ONU Guterres a făcut o „alegere proastă” care „nu face decât să afecteze reputaţia ONU”, a transmis Kievul.

CE VREA SĂ ARATE PUTIN

Prin această reuniune a BRICS găzduită de ţara sa, Vladimir Putin intenţionează să demonstreze eşecul politicii occidentale de sancţiuni şi de izolare a ţării sale, în special în raport cu ţările care fac parte din ceea ce este adesea descris drept „Sudul global”, şi să îşi demonstreze dorinţa de a pune capăt presupusei „hegemonii” a Occidentului în relaţiile diplomatice globale şi de a promova în schimb apariţia „unei lumi multipolare”.

El a avut întâlniri bilaterale cu reprezentanţi a două ţări dezavuate de Occident, Massoud Pezeshkian din Iran şi Nicolas Maduro din Venezuela.

Iniţial având patru membri (Brazilia, Rusia, India şi China) atunci când BRICS a fost creată în 2009, Africa de Sud s-a alăturat în 2010, iar în acest an au fost admise Etiopia, Iranul, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite.

Elena Lasconi: Îi cer premierului Ciolacu să spună ce măsuri a luat în legătură cu George Simion, care este un pericol pentru România

Un nou mandat al lui Donald Trump ar fi o lovitură grea pentru economia Germaniei (Studiu)