Peste 2.000 de români din străinătate, înscrişi până în prezent pentru a vota prin corespondenţă

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care deţine un document care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă din străinătate.

Termenul limită de înscriere în registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondenţă este 20 martie.

Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondenţă au venit, până sâmbătă, de la românii din: Germania (467); Marea Britanie (349); Elveţia (198); Franţa (145); Spania (126); SUA (111), potrivit site-ului AEP.

***

La alegerile pentru preşedintele României din anul 2025, alegătorul român din străinătate poate vota la orice secţie de votare sau prin corespondenţă, în condiţiile legii.

Acesta poate vota la orice secţie de votare din străinătate, chiar dacă nu s-a înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro.

Înregistrarea pe portal este necesară doar pentru votul prin corespondenţă sau pentru înfiinţarea unei secţii de votare în localităţile sau grupurile de localităţi în care au optat să voteze cel puţin 100 de alegători, conform art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul român trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Ialomiţa: Peste 25 de persoane, implicate într-o bătaie în stradă, la Urziceni. În urma scandalului, doi oameni au murit

Brigăzile de arbitri pentru etapa a 26-a din SuperLiga, anunțate! Cine va conduce meciurile de duminică?