Peste 400 de presupuse victime ale miliardarului Mohamed al-Fayed au contactat până acum echipa de avocaţi

Peste 400 de presupuse victime au contactat până acum echipa de avocaţi care lucrează la dosarul împotriva fostului patron al magazinului Harrods, miliardarul egiptean Mohamed al-Fayed, care a fost acuzat de abuz sexual şi viol, a anunţat joi avocatul Dean Armstrong, informează Reuters.

Un documentar BBC a dezvăluit în septembrie că Mohamed al-Fayed, care a murit anul trecut la vârsta de 94 de ani, a abuzat sexual personalul feminin de la magazinul său londonez Harrods, le-a forţat să facă examinări medicale şi le-a ameninţat cu consecinţe, dacă încearcă să se plângă.

Compania Harrods şi-a cerut scuze, a spus că este „îngrozită” de aceste dezvăluiri şi a lansat un proces pentru orice actual sau fost angajat Harrods care doreşte să solicite despăgubiri.

Al Fayed a negat întotdeauna acuzaţii similare apărute înainte de moartea sa.

Documentarul BBC a afirmat că Harrods nu a intervenit şi a ajutat la muşamalizarea acuzaţiilor de abuz în timpul mandatului său.

„Scara abuzurilor săvârşite de Al-Fayed şi facilitate de cei din jurul său continuă, din păcate, să crească”, a declarat  avocatul Dean Armstrong într-o conferinţă de presă la Londra.

Un alt avocat, Bruce Drummond, a declarat că cele peste 400 de reclamaţii au fost făcute de femei din întreaga lume, majoritatea din Marea Britanie, dar şi din Statele Unite, Australia, Malaezia, Spania, Africa de Sud şi alte ţări.

„Acesta este, în opinia noastră, un abuz la scară industrială”, a declarat Drummond, adăugând că faptele au avut loc „între pereţii Harrods”, dar şi în alte locuri legate de imperiul de afaceri al lui Al Fayed, cum ar fi Fulham Football Club, hotelul Ritz din Paris şi proprietatea sa din Surrey.

Printre victime se numără fiica unui fost ambasador al SUA în Marea Britanie şi fiica unui cunoscut jucător de fotbal, a declarat Drummond, fără a da nume.

Avocaţii au criticat sistemul de compensare gestionat de Harrods, afirmând că unele dintre victime nu se simt în largul lor să se adreseze direct Harrods pentru compensaţii, deoarece acesta este locul în care au avut loc abuzurile. Drummond a mai spus că unii membri de rang înalt ai personalului din epoca Al Fayed încă lucrează la Harrods.

Săptămâna trecută, Financial Times a relatat că patru presupuse victime au renunţat la sistemul de despăgubire Harrods din cauza îngrijorărilor lor cu privire la potenţialele conflicte de interese şi la comunicarea deficitară.

Mai multe organizaţii media au relatat despre acuzaţii de abuz sexual împotriva lui Al Fayed înainte de documentarul BBC, inclusiv Vanity Fair în 1995, ITV în 1997 şi Channel 4 în 2017. Avocaţii au declarat în septembrie că multe dintre femei au simţit că pot vorbi public doar după ce miliardarul a murit anul trecut.

Cluj: O femeie a murit şi două persoane au fost grav rănite într-un accident rutier

Polo: România, cu SUA şi Japonia în grupa C a turneului de calificare la Cupa Mondială 2025