Peste 500 de foşti salariaţi ai fabricii de vagoane marfă şi-au depus acte de şomaj

#image_title

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad au transmis, luni, la solicitarea Agerpres, că dintre cei 699 de angajaţi concediaţi odată cu închiderea fabricii de vagoane marfă, 505 s-au adresat instituţiei în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj.

“AJOFM Arad vine în sprijinul persoanelor disponibilizate cu servicii gratuite de mediere prin repartizarea acestora conform calificărilor deţinute şi a locurilor vacante disponibile şi prin organizarea de cursuri de reconversie profesională gratuite”, a precizat instituţia, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, rata şomajului la finele lunii iunie era de 1,89%, însă cea din luna iulie, care va include persoanele disponibilizate de la fabrica de vagoane marfă, va fi calculată la începutul lunii august.

Conform datelor din iunie, 3.585 de persoane erau în evidenţe ca şomeri, din care 1.217 beneficiau şi de indemnizaţie.

“Disponibilizarea celor 505 persoane va creşte semnificativ numărul şomerilor indemnizaţi şi, implicit, rata şomajului la nivelul judeţului Arad”, a precizat AJOFM.

Dacă toţi cei care şi-au depus documentele vor obţine ajutorul de şomaj, numărul celor indemnizaţi va creşte cu aproximativ 40% de la o lună la alta.

Legat de situaţia foştilor angajaţi, liderul Sindicatului “Unitas”, din care făceau parte salariaţii Astra Rail, Ciprian Pele, a declarat, pentru AGERPRES, că închiderea fabricii de vagoane marfă “este o tragedie” şi că cei mai mulţi oameni nu şi-au găsit deocamdată de lucru.

“E greu să ţinem legătura cu sute de oameni, dar ştim că puţini şi-au găsit de lucru până acum. Închiderea fabricii este o tragedie pentru aceşti oameni care au rămas fără un loc de muncă şi sperăm că sindicatele vor învăţa ceva din ce am păţit noi, vor fi atente la negocierea contractelor colective de muncă pentru ca acestea să conţină prevederea salariilor compensatorii, pentru că nu ştii niciodată când o fabrică se poate închide”, a decarat Ciprian Pele.

Surse din fosta fabrică au declarat, pentru AGERPRES, că salariaţii concediaţi au primit, totuşi, între două şi şase salarii compensatorii.

La începutul lunii aprilie, Greenbrier România anunţa că va înceta operaţiunile de producţie desfăşurate la fabrica de vagoane de marfă din Arad, din cauza provocărilor dificile şi accelerate de pe piaţa locală.

Conform unui comunicat transmis de companie la acea vreme, decizia a fost influenţată de mai mulţi factori, printre care presiunile tot mai puternice de la nivelul industriei de profil, costurile operaţionale în creştere prin comparaţie cu celelalte fabrici, dar şi constrângerile logistice legate de vechimea unităţii şi de mediul urban.

“Greenbrier România va continua să îşi consolideze operaţiunile de producţie la fabricile din Caracal şi Drobeta-Turnu Severin. Această realiniere strategică întăreşte angajamentul pe termen lung al Greenbrier faţă de linia de producţie de vagoane din România. Compania intenţionează să continue să investească în aceste unităţi de lucru pentru a sprijini dezvoltarea acestora pe termen lung. Comenzile existente vor fi onorate din aceste locaţii, iar strategiile de achiziţii şi logistică vor fi ajustate în funcţie de necesităţi. Greenbrier apreciază profund istoria îndelungată a producţiei de vagoane din Arad şi dedicarea forţei de muncă”, se menţiona în comunicat.

În total, 699 de angajaţi au fost afectaţi din totalul de 777 câţi erau la fabrica din Arad. Încetarea contractelor de muncă ale acestora a intrat în vigoare la finalul lunii iunie.

Guvernul a demarat un proiect de mare amploare: Centrala de la Cernavodă va fi retehnologizată

27% dintre europeni nu au avut bani de o săptămână de vacanță în 2024, potrivit Eurostat