Pestrițul patrimoniu mobil al României: De la tractoare Ferrari și Lamborghini până la locomotive și motociclete de epocă

#image_title

Conform Integritate.eu, un sistem digital de analiză big data aplicat declarațiilor de avere completate online în perioada 2022-2025 a transformat mii de înregistrări text într-o radiografie detaliată a bunurilor mobile declarate de români.

Dincolo de transparență și ordine, platforma eDAI a permis și o privire mai profundă în preferințele și moștenirile declarate de zeci de mii de persoane.

Analiza a vizat peste 411.000 de autoturisme declarate în 2025.

Vârsta medie a acestora este de 14 ani, în timp ce celelalte vehicule mobile, de la camioane la ATV-uri, au în medie, 16 ani.

Cele mai populare mărci auto sunt Volkswagen, Dacia, Skoda, Opel și Ford.

Deși nu e deloc surprinzător că Volkswagen domină topul, vechimea medie de 16 ani sugerează un parc auto destul de îmbătrânit.

Doar 0,2% dintre vehiculele declarate în 2025 au fost primite prin donație.

Dintre acestea, 27 de mașini aveau sub trei ani, un detaliu interesant în contextul dezbaterilor legate de transferul de avere între generații.

Pe lângă cifre, algoritmii au întâlnit și unele elemente neobișnuite, care au ieșit din tipare: 86 de vehicule marca Ferrari sau Lamborghini care nu aparțineau categoriei super-car, ci erau de fapt tractoare.

Mai departe, au fost descoperite motociclete istorice, cum ar fi un model Gnome Rhone din 1936, derivat din tehnologia motoarelor de avion, și chiar o locomotivă trecută într-o declarație de avere.

În baza de date au apărut și alte vehicule rare sau de epocă, precum un Opel Kadett din 1939, un Fiat Balila din 1928 sau un Cadillac DeVille din 1968.

Toate aceste exemple contribuie la o imagine neașteptat de diversă a patrimoniului mobil românesc.

PSD vrea să-și impună omul în locul lui Dragoș Anastasiu. S-ar ocupa de reforma companiilor de stat (surse)

Volei feminin. Mihaela Pamfil revine la medaliata cu bronz, Dinamo București