Mai multe petiţii iniţiate online cer arestarea lui George Simion şi scoaterea AUR in afara legii, altele vor anularea alegerilor din 18 mai, în timp ce sunt şi persoane care solicită retragerea tuturor acuzaţiilor penale formulate la adresa lui Călin Georgescu. Şi situaţia locuitorilor de peste Prut care sunt şi cetăţeni români face obiectul unor petiţii în urma alegerilor prezidenţiale, existând persoane care cer anularea paşapoartelor româneşti ale cetăţenilor care sunt din Republica Moldova, dar şi entităţi care acuză astfel de demersuri ca fiind discriminatorii.
Peste cinci mii de oameni au semnat o petiţie lansată online, prin care se cere arestarea lui George Simion pentru instigare la violenţă. „Democraţia românească nu poate fi lăsată la cheremul unor fanatici care confundă libertatea cu anarhia şi patriotismul cu ura viscerală.”, se arată în textul petiţiei. Documentul cere de asemenea „scoaterea în afara legii a partidului AUR, în temeiul Constituţiei României, care interzice partidele care promovează ura, extremismul, xenofobia şi violenţa politică”.
„În ultimele luni, România a fost martora unei escaladări periculoase a discursului instigator la ură, violenţă şi sfidare a ordinii constituţionale, venite din partea lui George Simion, liderul partidului AUR. Acest individ a: instigat public la revolte şi confruntări cu instituţiile statului; folosit un limbaj agresiv, ameninţător şi denigrator împotriva oponenţilor politici, jurnaliştilor şi cetăţenilor cu alte opinii; încurajat idei antieuropene, antidemocratice şi a legitimat violenţa ca formă de expresie politică; încercat să submineze procesul electoral şi să răstoarne ordinea democratică. În numele siguranţei cetăţenilor şi a stabilităţii democratice, solicităm: Arestarea lui George Simion, în baza articolelor din Codul Penal care pedepsesc instigarea publică la violenţă, tulburarea ordinii publice şi atentatul la ordinea constituţională. Scoaterea în afara legii a partidului AUR, în temeiul Constituţiei României, care interzice partidele care promovează ura, extremismul, xenofobia şi violenţa politică”, se arată în petiţia lansată online.
Documentul a fost semnat, până la ora transmiterii acestei ştiri, de aproape 6000 de persoane. Unii dintre semnatari au comentat, justificând faptul că au semnat petiţia pentru că s-au „săturat de huligani, de negativism şi jigniri”, alţii scriind că nu vor să mai fie ameninţaţi de susţinătorii lu Simion doar pentru că nu au aceeaşi opinie cu aceştia.
„Nu mă simt in siguranţă după ameninţările publice făcute de George Simion. Votanţii lui m-au jignit şi ameninţat în mediul online. Iar în supermarket şi pe stradă au devenit foarte agresivi şi nu respectă regulile de bun simţ, dacă le atragi atenţia devin agresivi” scrie un internaut.
„Democraţia românească nu poate fi lăsată la cheremul unor fanatici care confundă libertatea cu anarhia şi patriotismul cu ura viscerală”, se mai arată în petiţie
Petiţia a fost lansată pe 21 mai iar iniţiatorul acesteia se numeşte Petrica Prisacariu. Acesta a cerut celor care vor „o Românie europeană, paşnică şi civilizată” să semneze documentul.
Anterior, o petiţie publicată pe 20 mai şi semnată de peste 800 de persoane cere „interzicerea lui George Simion în România”, argumentând că „acţiunile şi discursurile sale contravin principiilor democratice şi afectează coeziunea socială, securitatea publică şi buna funcţionare a instituţiilor statului”.
O petiţie semnată de 11 persoane cere sancţionarea declaraţiilor lui Simion care fac aluzie la „baia de sânge”, solicitând autorităţilor competente, inclusiv Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi Parchetului General, „să analizeze cu seriozitate declaraţiile în cauză”.
„Cerem tuturor liderilor politici să se delimiteze ferm de orice formă de instigare la violenţă sau intimidare; Facem apel la mass-media să trateze cu responsabilitate astfel de derapaje, fără a le amplifica fără analiză critică”; susţin iniţiatori demersului.
O altă petiţie acuză „jigniri şi ameninţări” aduse de liderul AUR „către electoratul de români care nu l-au votat”.
De partea cealaltă, există şi petenţi care vor reluarea alegerilor din 18 mai, susţinând că acestea au fost fraudate.
O altă petiţie porneşte de la ideea de „justiţie electorală acum” şi propune anularea alegerilor din 18 mai şi „un nou scrutin integru”.
„Noi, cetăţenii români, refuzăm să acceptăm rezultatele alegerilor din 18 mai 2025. Ceea ce trebuia să fie un exerciţiu fundamental al democraţiei s-a transformat într-o farsă, marcată de nereguli flagrante şi suspiciuni covârşitoare de fraudă. Credibilitatea procesului electoral a fost distrusă, iar încrederea noastră în sistem, profund zdruncinată. (…) Solicităm nu doar o simplă investigaţie, ci un nou scrutin, desfăşurat sub o supraveghere naţională şi internaţională riguroasă, care să garanteze: transparenţă absolută; corectitudine incontestabilă; respectul necondiţionat pentru fiecare vot. Acest demers nu este doar o petiţie; este un strigăt disperat pentru dreptate şi democraţie. Este momentul ca vocea cetăţenilor să fie ascultată şi respectată”, se arată în petiţia lansată online pe 21 mai şi semnată de 9 persoane.
O altă petiţie, care a fost iniţiată pe 20 mai, cere retragerea tuturor acuzaţiilor aduse lui Călin Georgescu, fără a motiva demersul. Aceasta a fost semnată de 29 de persoane.
La o zi după alegeri, pe 19 mai, online a fost iniţiată o petiţie prin care se solicită „verificarea cetăţeniilor române redobândite ale moldovenilor de peste Prut”, aceasta fiind semnată de peste 1100 de persoane.
„Solicităm verificarea cetăţeniilor române oferite cetăţenilor moldoveni de peste Prut, care la solicită exclusiv pentru a putea pleca în alte ţări UE la muncă. De asemenea trebuie verificat contextul legal prin care s-au făcut înregistrările de rezidenţă şi soluţionată problema acolo unde la aceeaşi adresă apar zeci, sute sau mii de persoane sau acolo unde nu există imobile la adresa de rezidenţă. Au avut aceştia o rudă de gradul 1 care sa fi fost cetăţean român cu drepturi depline?”, se arată în demersul iniţiat online.
Petiţii cu subiecte similare solicită anularea cetăţeniei române pe care o au persoanele din Republica Moldova ori „anularea paşapoartelor româneşti ale cetăţenilor Moldovei”.
În replică la astfel de demersuri, o petiţie iniţiată de Asociaţia Dreptul Basarabiei şi susţinută de cetăţeni români din Republica Moldova cere Avocatului Poporului, Parlamentului României, CNCD, Ministerului Justiţiei şi celui de Interne „constatarea oficială a caracterului discriminatoriu şi ilegal al acestor petiţii; aplicarea de sancţiuni autorilor, în temeiul Codului Penal şi legislaţiei anti-discriminare” dar şi „sesizarea administratorilor platformei Petitieonline.com pentru eliminarea conţinutului, conform responsabilităţilor legale privind combaterea discursului de ură”.