Phenianul susţine că a testat un nou tip de dronă explozivă

Coreea de Nord a efectuat un test cu un nou tip de dronă explozivă, a anunţat luni mass-media de stat, informează AFP.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat sâmbătă testarea acestei arme, folosind un binoclu pentru a urmări cum dronele detonează ţintele, potrivit imaginilor difuzate de presa oficială din Phenian.

„Este necesar să dezvoltăm şi să producem mai multe drone sinucigaşe”, pe lângă dronele strategice de recunoaştere şi dronele multifuncţionale de atac, a declarat liderul Kim Jong Un, citat de agenţia KCNA

Echipate cu o încărcătură explozivă, dronele sinucigaşe lovesc direct obiectivele inamice pe o rază de câţiva kilometri. Aceste arme vor fi „utilizate (…) pentru a ataca toate ţintele inamice la sol şi pe mare”, a precizat KCNA, adăugând că toate dronele testate pe 24 august „au identificat şi distrus corect” ţintele vizate.

Liderul nord-coreean a mai declarat că ţara sa se va strădui să „introducă tehnologia inteligenţei artificiale în dezvoltarea dronelor”.

Potrivit experţilor, dronele care au apărut în imaginile din presa de stat nord-coreeană seamănă cu dronele explozive Harop şi Hero-30 de fabricaţie israeliană şi cu dronele Lancet-3 de fabricaţie rusă. Phenianul a achiziţionat probabil aceste tehnologii prin intermediul Rusiei, care la rândul ei le-a obţinut probabil de la Iran, potrivit acestor experţi.

„Drona sinucigaşă de tip Harop poate zbura mai mult de 1.000 km”, subliniază Cho Sang-keun, profesor la Institutul Superior de Ştiinţă şi Tehnologie din Coreea de Sud. „Acesta reprezintă o ameninţare majoră pentru Coreea de Sud şi instalaţiile sale critice”, adaugă el.

În 2022, Phenianul a trimis drone care au trecut graniţa intercoreeană, însă armata sud-coreeană nu a putut să le doboare din cauza dimensiunilor lor reduse. În anul următor, Coreea de Sud a lansat un comandament militar comun care supraveghează operaţiunile cu drone pentru a face faţă ameninţării dronelor Phenianului.

Phenianul şi Moscova sunt aliaţi de lungă durată, dar cele două puteri nucleare s-au apropiat şi mai mult de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Washingtonul şi Seulul au acuzat Phenianul că a sprijinit efortul de război al Rusiei în Ucraina, furnizând Moscovei muniţie şi rachete.

Nestle intenţionează să păstreze divizia sa de sănătate, despre care unii analişti considerau că va fi vândută, între alte active

Căpitanul iahtului scufundat al miliardarului Mike Lynch este anchetat