Picturi rupestre vechi de 6.000 de ani „curăţate” pentru a obţine imagini frumoase pe reţelele sociale

O anchetă a fost lansată după ce au fost descoperite pagube într-o peşteră din Andaluzia. Un bărbat este suspectat că a încercat să cureţe picturile rupestre cu apă pentru a le face mai lizibile. Presupusul autor al deteriorării a fost depistat datorită geolocalizării postării sale pe Facebook, potrivit Le Figaro.

Ancheta a început în mai, după ce pe Facebook au fost publicate fotografii cu picturi rupestre aparent umede. Fotografiile includeau şi locul unde au fost realizate imaginile. Situl în cauză este o zonă stâncoasă din Los Vilares, în provincia Jaén, unul dintre cele 69 de situri din regiune desemnate ca sit al patrimoniului mondial de către UNESCO în 1998.

Ofiţerii din cadrul serviciului de protecţie a naturii Seprona al Guardia Civil au dat de urma unui bărbat în vârstă de 39 de ani. Acesta este cercetat pentru „infracţiuni împotriva patrimoniului istoric”. Acesta ar fi acţionat în mod nechibzuit în mai multe rânduri, provocând daune mai multor picturi.

Potrivit cotidianului El País, picturile rupestre din această regiune au fost realizate în principal pe calcar, „care conţine săruri solubile în apă. Când se aplică apă, aceste săruri se dizolvă şi, când apa se evaporă, sărurile creează o crustă palidă deasupra picturilor. Acest proces poate afecta şi pigmentul”, provocând daune ireparabile operei de artă.

Provincia Jaén din Andaluzia, în sudul Spaniei, a fost deosebit de expusă vandalismului în ultimii ani. Cotidianul spaniol subliniază că „accesibilitatea dificilă a acestor peşteri, în locuri dispersate şi zone stâncoase”, îngreunează monitorizarea lor. Primarii locali solicită un plan global de protecţie. „Nu avem resursele necesare pentru a pune un paznic pe fiecare sit”, regretă Manuel Fernández, primarul unui sat din apropiere. Guvernul comunităţii autonome Andaluzia a anunţat acordarea de ajutoare pentru a încerca să recupereze aceste picturi.

 

Expoziţia „Universul lui Salvador Dalí” mai poate fi vizitată până la 1 septembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni/ VIDEO

Perseidele. Cea mai strălucitoare ploaie de meteori din această vară este gata să-şi dezvăluie splendoarea