Pietele buzoiene ar putea testa regulat legumele si fructele prezente pe tarabe / Vlad Pufu, initiator: `am strans 4000 de semnaturi`

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost lansat de Primăria Buzău în dezbatere publică, iar în această perioadă toți cei interesați pot veni cu sugestii și opinii, pentru ca în final să fie supus votului Consiliului Local, în forma propusă sau cu amendamente.

Prin proiectul respectiv se propune testarea periodică a legumelor și fructelor care sunt vândute în piețe. Inițiat de consilierii locali de la PNL, actul normativ lansat în dezbatere are la bază un demers al fostului senator PNL Vlad Mircea Pufu. În 2023, acesta a lansat o petiție publică și a adunat 4000 de semnături de la buzoieni, care susțineau în acest mod necesitatea testării produselor vândute în piețe, în speță legume și fructe. Și atunci a fost propus un proiect în Consiliul Local, dar acesta a fost respins cu votul majorității PSD. Demersul a venit ca o necesitate, în contextul în care numărul de teste de acest gen este redus la nivel național.

“Trebuie să știm ce mâncăm, ce cumpărăm din piețe. Trebuie să facem eforturi în plan local, să nu mai așteptăm să se rezolve pe plan național. În urma dezbaterilor pe care le vom avea cu buzoienii, dar și în CLM, sperăm să fie mai multă deschidere din partea colegilor de coaliție, dar și din partea consilierilor din celelalte partide, să reușim să îl determinăm pe domnul primar să ia măcar în considerare o minimă analiză. Este un proiect care poate fi ajustat cu siguranta. In nici un caz nu e îndreptat împotriva producătorilor, ci e în beneficiul buzoienilor, securizează încrederea în piețele buzoiene, dar și asupra producătorilor. Vom ști ce cumpărăm și că producătorii sunt oameni serioși. Nu e un proiect care să fie interpretat în cheie politică, dimpotrivă, poate fi luat drept exemplu în toată țara”, a declarat inițiatorul testării produselor în piețe, fostul senator PNL Vlad Mircea Pufu.

In proiectul depus de consilierul Irinel Carstea s-au  identificat și sursele de finanțare, estimând un cost lunar de cel puțin 7000 de lei, pentru un număr de minim 7 probe, prelevate prin sondaj din fiecare piață agroalimentară din oraș.

Proiectul dezbătut la Buzău a stârnit inclusiv interesul Autorității Naționale Fitosanitare, instituție care se ocupă cu analizarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele autohtone și căreia inițiatorii i-au cerut sprijinul pentru prelevarea și analizarea probelor. Directorul ANF, Romeo Șoldea, a declarat la un post regional de televizune Focus TV, că proiectul aflat în dezbatere publică este nu doar fezabil, dar poate fi extins la nivel național. ”Din momentul în care a ajuns la mine pe birou mi s-a părut un demers cel puțin interesant.

Autoritatea Națională Fitosanitară este deschisă la această propunere. Laboratoarele noastre pot susține și pot verifica acest număr de probe, respectiv 7 pe lună. Nu ne influențează volumul de muncă”, a declarat Romeo Șoldea, care a garantat implicarea instituției pe care o conduce.

VIDEO Klaus Iohannis: Trebuie crescute cheltuielile pentru apărare

Jenni Hermoso depune mărturie împotriva lui Luis Rubiales, fostul preşedinte al federaţiei spaniole de fotbal. Azi începe procesul