Pieţele europene au înregistrat marţi creşteri solide: ce a stat în spatle acestor mișcări

Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în urcare cu 1,6%. Indicele FTSE 100 al Marii Britanii a crescut cu 1,5%, în timp ce CAC 40 al Franţei a urcat cu 0,9%, iar DAX al Germaniei a avansat cu 1,3%. Aceasta vine după o creştere puternică de 2,7% înregistrată luni de Stoxx Europe 600.

Sectoarele imobiliar şi bancar au condus avansul burselor, cu aprecieri de peste 2,4%, ceea ce indică o revenire a apetitului pentru risc în rândul investitorilor.

Pieţele de acţiuni au evoluat pozitiv după ce Trump a declarat luni că intenţionează ”să ajute unele companii auto”, în contextul tarifelor de 25% impuse sectorului auto, ceea ce a alimentat speranţele privind o posibilă relaxare mai largă a taxelor vamale.

În pofida optimismului general, gigantul din sectorul de lux LVMH a înregistrat o scădere de aproximativ 7,7%, după ce vânzările din primul trimestru au fost sub aşteptări.

Pieţele europene au început săptămâna în forţă, închizând pe plus luni, după anunţul unei scutiri temporare de la taxe pentru anumite produse tehnologice importate în SUA.

Trump a anunţat duminică că va comunica în cursul săptămânii viitoare nivelul tarifelor pentru semiconductori importaţi, potrivit NBC News. Anunţul a sprijinit sentimentul pozitiv pe Wall Street luni şi a determinat, la rândul său, evoluţii favorabile pe bursele din Asia-Pacific în tranzacţiile nocturne.

Totuşi, persistă incertitudini legate de durata pauzei din planul mai amplu al lui Trump privind tarifele ”reciproce” şi de modul în care diferite ţări vor negocia pentru a evita măsuri de retaliere.

Uniunea Europeană a anunţat săptămâna trecută suspendarea temporară, pentru 90 de zile, a propriilor contramăsuri tarifare, în încercarea de a deschide calea dialogului.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Trăim sub soare, dar plătim ca pe vremea cărbunelui: de ce nu pot românii din orașe să scape de grija facturilor la energia electrică

Probleme pentru țara noastră: România se află în topul UE cu cele mai ample scăderi ale producţiei industriale