Indicele Stoxx 600 a închis în urcare cu 0,58%, aproape toate sectoarele şi bursele majore fiind pe verde. De asemenea, indicele de referinţă paneuropean a încheiat luna în creştere cu 0,96%, potrivit datelor LSEG.
Creşterea a fost o revenire faţă de octombrie, când indicele a înregistrat cea mai proastă performanţă lunară dintr-un an.
Acţiunile tehnologice au condus câştigurile vineri, adăugând 1,8%, în timp ce telecomunicaţiile au scăzut cu 0,19%. Acţiunile miniere au ccrescut şi ele, avansând cu 1,47%, acţiunile Anglo American conducând grupul, co o creştere de 5,4%, în timp ce Antofagasta şi Glencore ambele au avansat cu peste de 1%.
Indicele CAC 40 al Franţei a fost puţin modificat faţă de sesiunea anterioară, pe fondul tulburărilor politice în curs. Evoluţia vine la scurt timp după ce prima de risc a ţării a ajuns la nivelul celei a Greciei, pentru prima dată.
Inflaţia din zona euro a accelerat de la 2% în octombrie la 2,3% în noiembrie, au arătat vineri datele semnal ale agenţiei de statistică Eurostat, peste ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene.
Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o valoare de 2,3% pentru inflaţia generală din noiembrie. Aceasta susţine argumentele pentru o reducere mai prudentă a ratei dobânzii la următoarea reuniune a Băncii Centrale Europene din 12 decembrie.
Separat, rata inflaţiei armonizate a Franţei a ajuns la 1,7% în noiembrie, în uşoară creştere de la 1,6% în octombrie, potrivit datelor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică şi Studii Economice (Insee).
Lectura din noiembrie a fost conformă cu aşteptările economiştilor chestionaţi de Wall Street Journal.
Indicele german DAX a urcat cu 1,04%, FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,07%, în timp ce indicele italian FTSE MIB a crescut cu 0,46%.