Vlad Gheorghe și mai mulți reprezentanți REPER au depus, vineri, o plângere penală la Parchetul General pe numele fostului premier Victor Ponta, în urma declarațiilor sale privind faptul că a inundat sate românești pentru a salva Belgradul și a primit, în schimb, cetățenia sârbă.
„Este o plângere penală (…) cu privire la infracțiunea de înaltă trădare. Înaltă trădare, pentru că a fost infracțiune comisă de premierul României în funcție și asta atrage calitatea infracțională a respectivului și trădare pe partea de fond pentru că a lucrat premierul României în beneficiu și împreună cu putere străină pentru a provoca pagube severe în România, țara pe care dânsul trebuia să reprezinte și față de care jurase un angajament de fidelitate, un jurământ pe care nu și l-a respectat, adică exact asta este definiția infracțiunii de înaltă trădare”, a spus Vlad Gheorghe, vineri, în fața Parchetului General.
În plângere face vorbire și despre infracțiunea de omor calificat, „pentru că au existat victime în urma inundaților din anul respectiv, dar rămâne în sarcina Parchetului să lămurească dacă declarațiile lui Ponta erau pentru inundațiile din primăvară sau pentru inundațiile din vară, pentru că și asta este neclar. Dacă privesc inundațiile din vară, atunci discutăm și despre omor calificat”, potrivit lui Gheorghe.
Fostul premier Victor Ponta a spus că a obținut cetățenia sârbă după ce, în calitate de premier, în 2014, a ordonat să se deschidă barajele la Porţile de Fier pentru că Belgradul să nu fie inundat. În schimb, mai multe sate din România au fost inundate, fiind unele dintre cele mai grave inundații din ultimii ani, însă Ponta a spus că a făcut în așa fel încât să nu se afle. În schimbul ajutorului dat Belgradului, Ponta a primit cetățenia sârbă.
Ponta a revenit asupra declarațiilor, joi seara, și a spus că au fost inundate două hectare de pământ și că ar face la fel când va fi președinte: „O să iau decizii pe care un lider trebuie să ia în momente de criză, să salvezi vieți omenești, chiar dacă asta înseamnă niște terenuri inundate, ceea ce în cazul din 2014 chiar au fost doar câteva hectare”, a spus Ponta, la România TV.
Acesta a afirmat că în timpul inundațiilor cumplite din Banat, din 2005, în vremea guvernului Tăricianu, „sârbii au făcut același lucru pentru noi”: „Au deschis niște ecluze, au spart niște diguri și au salvat localități din Banatul românesc. Sincer, cred că așa trebuie să poartă niște vecini”.
Imediat, însă, fostul ministru de Interne din acea vreme, Vasile Blaga, l-a contrazis pe Victor Ponta. El a spus, la Antena 3 CNN, că atunci când inundațiile au afectat România, statul sârb a refuzat să ne ajute.
„Au fost cele mai mari inundații din istoria modernă. Plouase foarte mult, undeva la peste 150 de litri pe metrul pătrat, se topeau zăpezile, s-au rupt digurile și pe Bega, dar mai ales pe Timiș, au fost inundate peste 100 de localități, vreo 3.000 de persoane au fost strămutate. Bine că nu am avut niciun mort. (…) Eram în legătură permanentă cu colegii sârbi (…), Le-am cerut colegilor sârbi să mai deschidă ecluzele pentru a prelua pe teritoriul lor și să scadă presiunea de pe noi, dar nu au vrut. I-am înțeles, nu erau obligați să o facă, nu au făcut-o până la urmă. Nici nu aveau cu ce să ne ajute ca și tehnică”, a spus, la Antena 3 CNN, Vasile Blaga.