Planul pentru o nouă ordine economică mondială: China și Rusia vor să dărâme hegemonia dolarului

„Toate problemele au fost discutate, inclusiv, ei bine, da, cooperarea financiară”, a declarat Ushakov reporterilor, răspunzând la întrebarea dacă problemele plăților în decontările dintre cele două țări au fost discutate în timpul discuțiilor.

Rusia speră să intensifice cooperarea cu China pe „toate platformele internaționale”, a spus Putin.

Marți, președintele Federației Ruse a avut o serie de întâlniri bilaterale în marja summitului BRICS, inclusiv cu președintele Republicii Populare Chineze, iar ulterior, în timpul unei cine informale cu Putin, a continuat să comunice cu colegii săi într-un format tete-a-tete. „A fost o conversație foarte strânsă cu președintele Republicii Populare Chineze”, aș spune”, a spus Ushakov, vorbind despre formatul comunicării „tete-a-tete” a lui Putin.

„Toate statele noastre susțin egalitatea, buna vecinătate și respectul reciproc, afirmarea unor idealuri înalte de prietenie și armonie, pentru prosperitate și bunăstare universală, nu în cuvinte, ci în fapte, arată responsabilitate pentru viitorul lumii, au un impact cu adevărat pozitiv asupra stării de lucruri în domeniul stabilității și securității globale, aduc o contribuție semnificativă la rezolvarea problemelor regionale acute”, a spus Putin, în calitate de gazdă a summitului.

„Dolarul este folosit ca armă, iar aceasta este o mare greșeală”, a spus Putin. „De fapt, cred că aceasta este o mare greșeală a celor care fac acest lucru, deoarece utilizarea dolarului, și este în continuare cel mai important instrument în finanțele mondiale, ca mijloc de atingere a obiectivelor politice, subminează încrederea în această monedă și îi reduce capacitățile”, a subliniat liderul rus.

Avertismentul liderului chinez

Liderul chinez Xi Jinping i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că situația internațională este cuprinsă de haos, dar parteneriatul strategic al Beijingului cu Moscova servește ca o forță stabilizatoare pe fondul celor mai semnificative schimbări din ultimul secol, potrivit Reuters.

„În prezent, lumea trece prin schimbări nemaivăzute de o sută de ani, iar situația internațională este împletită cu haosul. Dar cred cu tărie că prietenia dintre China și Rusia va continua timp de generații, iar responsabilitatea marilor țări față de poporul lor nu se va schimba”, i-a spus Xi lui Putin la Kazan, Rusia, la deschiderea summitului BRICS.

El a mai declarat că cooperarea în cadrul grupului BRICS reprezintă „cea mai importantă platformă de solidaritate și cooperare între țările emergente și țările în curs de dezvoltare din lume astăzi”. El a subliniat că acest grup este „o forță principală în promovarea realizării multipolarității globale egale și ordonate, precum și a globalizării economice incluzive și tolerante”.

Context

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a remarcat anterior că Rusia nu ar putea susține un război la scară largă împotriva Ucrainei pentru mult timp fără sprijinul Chinei, afirmând că Beijingul poartă responsabilitatea pentru ajutorarea rușilor.

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat îngrijorarea puternică cu privire la sprijinul Chinei pentru industria de apărare a Rusiei în timpul discuțiilor cu ministrul chinez de externe Wang Yi. Blinken a remarcat că discuțiile Beijingului despre pacea din Ucraina nu au sens.

Horoscopul zilei de 25 octombrie 2024. Peștii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Arma împotriva încălzirii globale: Nanoparticulele de diamant ar putea răci globul