Ordonanţa preliminară emisă vineri de judecătorul districtual american Brian Murphy reprezintă cel mai recent eşec al măsurilor de reprimare a imigraţiei lansate de preşedintele Donald Trump la preluarea mandatului la 20 ianuarie.
Luna trecută, judecătorul din Boston a blocat temporar posibilitatea administraţiei de a accelera deportările, împiedicând capacitatea acesteia de a expulza migranţi care, în unele cazuri, beneficiază de protecţii juridice care îi împiedică să fie trimişi înapoi în ţările lor de origine.
Ordonanţa preliminară emisă vineri va menţine acest ordin în vigoare până la soluţionarea litigiului. Administraţia a declarat deja în documentele depuse în instanţă că intenţionează să facă apel la decizia lui Murphy.
Atunci când se pronunţă cu privire la contestarea politicilor guvernamentale, judecătorii federali emit adesea ordine care se aplică la nivel naţional. Pusă în dificultate de astfel de decizii, administraţia Trump a solicitat anterior Curţii Supreme a SUA să restrângă interdicţiile la nivel naţional pentru a acoperi doar persoanele care introduc o acţiune.
Decizia cere Departamentului pentru Securitate Internă al SUA să ofere persoanelor o „oportunitate semnificativă” de a solicita ajutor legal împotriva deportării înainte ca acestea să fie trimise în ţări terţe.
„Curtea a constatat că este probabil ca aceste expulzări să fi fost sau să fie executate în mod eronat şi că nu a existat cel puţin nicio oportunitate pentru reclamanţi de a demonstra prejudiciile substanţiale cu care s-ar putea confrunta”, a scris Murphy, o persoană numită de predecesorul democrat al republicanului Trump, Joe Biden.
Departamentul pentru Securitate Internă nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Multe dintre persoanele expulzate în ţări terţe sunt refugiaţi cărora li s-a acordat protecţie împotriva întoarcerii în ţările lor de origine, unde s-ar confrunta cu persecuţii sau tortură, potrivit lui Anwen Hughes de la Human Rights First, un avocat al reclamanţilor.
„Protecţiile pe care instanţa le-a dispus în acest caz sunt esenţiale pentru a ne asigura că Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) nu se întoarce şi nu le trimite într-o ţară terţă unde s-ar confrunta cu aceleaşi prejudicii”, a declarat Hughes.
În anul fiscal 2023, 1 769 de persoane care fac obiectul unor ordine definitive de expulzare au beneficiat de forme limitate de protecţie împotriva returnării în ţări în care viaţa sau libertatea lor ar fi ameninţate sau în care se confruntă cu riscul de tortură.
În februarie, Departamentul pentru Securitate Internă a instruit ofiţerii de imigrări să revizuiască aceste cazuri ale persoanelor cărora li s-a acordat o astfel de protecţie împotriva returnării în ţările lor de origine pentru a vedea dacă acestea ar putea fi reţinute şi trimise într-o ţară terţă.
Grupurile pentru drepturile imigranţilor au intentat proces în numele unui grup de migranţi, încercând să împiedice deportarea lor rapidă în localităţi nou identificate.
Judecătorul Murphy şi-a exprimat îngrijorarea că, în lipsa unui ordin judecătoresc, administraţia ar putea efectua expulzări prin încălcarea Convenţiei împotriva torturii.
După ce Murphy a emis un ordin de restricţie temporară în martie, Departamentul pentru Securitate Internă a emis noi orientări, care prevăd că, înainte ca un migrant să poată fi deportat într-o ţară diferită, nou identificată, guvernul SUA trebuie să fi primit asigurări diplomatice că acesta nu va fi persecutat sau torturat acolo.
În conformitate cu noile orientări, în cazul în care Statele Unite nu primesc astfel de asigurări sau nu le consideră credibile, autorităţile vor trebui să notifice migrantul şi să evalueze orice temeri pe care le ridică cu privire la tortură sau persecuţie înainte ca acesta să poată fi expulzat.
Administraţia i-a cerut lui Murphy să anuleze ordinul de restricţie în lumina noilor orientări, dar judecătorul a declarat vineri că acestea nu protejează drepturile fundamentale.
„Chiar dacă astfel de asigurări generale ar putea, în unele cazuri individuale, să satisfacă dreptul la un proces echitabil, Ghidul din martie exclude orice revizuire suplimentară înainte de expulzare”, a scris el. „Fără o revizuire semnificativă, drepturile pe care Congresul le-a oferit nu sunt decât literă moartă.”
Într-un caz separat, doi bărbaţi venezueleni reţinuţi în Texas au fost informaţi de un oficial american că vor fi expulzaţi iminent în temeiul unei legi de război americane din secolul al XVIII-lea, au declarat vineri avocaţii în faţa unei instanţe federale americane.