Platforma Protect propune 5 măsuri pentru ca statul român să acţioneze împotriva traficului de persoane

Platforma ProTECT propune, de Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, cinci măsuri pentru ca statul român să poată acţiona ferm şi rapid împotriva acestui fenomen.

„România are nevoie să acţioneze pe cinci măsuri prioritare care să-i permită să intervină ferm şi rapid în orice infracţiune de trafic de persoane şi să protejeze victimele acestei forme de abuz, iar partidele politice trebuie să includă astfel de măsuri în programele lor electorale”, arată organizaţiile care luptă împotriva traficului de persoane din cadrul Platformei ProTECT, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Prima dintre măsuri prevede crearea unui mecanism guvernamental integrat care să asigure fondurile necesare pentru protecţia şi asistenţa victimelor traficului de persoane este esenţială, deoarece accesul la resurse stabile şi adecvate va contribui la eficientizarea serviciilor de sprijin.

 


Foto: (c) Mihai POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


A doua măsură presupune prevenirea exploatării copiilor şi o justiţie prietenoasă cu copiii – Raportul ANITP din 2023 arată o creştere a vulnerabilităţii copiilor, aproape 1 din 5 victime provenind fie din centre de plasament, fie aflate în plasament familial sau în grija unor rude în momentul recrutării.

„În cazul victimelor minore identificate în anul 2023, ponderea celor care se aflau în situaţiile menţionate a crescut de la 17% în 2022 la un procent de 22%. Prevenirea traficului de minori prin măsuri de protecţie dedicate este o prioritate majoră, mai ales în mediile vulnerabile”, arată sursa citată.

Asociaţiile din cadrul ProTECT mai propun ajustarea cadrului legislativ pentru a răspunde noilor provocări în combaterea traficului de persoane şi sprijinirea victimelor, unde modificările să fie orientate către adaptarea la noile forme de exploatare, căsătoria forţată, adopţiile ilegale, exploatarea maternităţii-surogat, difuzarea de conţinut vizual de natură sexuală care implică victima prin intermediul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor.

A patra măsură presupune diminuarea riscurilor traficului de persoane facilitat de tehnologie şi mediul online.

„Având în vedere creşterea semnificativă a cazurilor de exploatare care utilizează tehnologia şi internetul, combaterea traficului în mediile online devine o urgenţă. Măsurile trebuie să includă prevenirea accesului la platformele care promovează abuzurile şi dezvoltarea de mecanisme care să detecteze şi să oprească aceste acţiuni”, precizează ProTECT.

Cea de-a cincea măsură ar fi creşterea gradului de identificare în rândul victimelor traficului de persoane, în special în rând migranţilor, deoarece în ultimii ani asistăm la o diminuare a cazurilor de trafic de persoane identificate, context în care operaţionalizarea Mecanismului Naţional de Identificare şi Referire prin instruirea categoriilor profesionale care au contact cu victimele traficului de persoane ar trebui să fie o prioritate naţională.

„Vrem să colaborăm strâns cu autorităţile, cu societatea civilă şi cu mediul privat, pentru a transforma România într-un mediu sigur. Este nevoie de consolidarea legislaţiei şi asigurarea unui răspuns ferm şi rapid la orice infracţiune de trafic şi exploatare. Este nevoie de dezvoltarea unui cadru sigur şi de încredere pentru victime, oferindu-le un sprijin prompt şi eficient, astfel încât să poată recâştiga încrederea în autorităţi şi să beneficieze de asistenţa necesară pentru a-şi reconstrui viaţa. Este de asemenea nevoie de îmbunătăţirea mecanismelor de identificare a victimelor şi de intervenţie pentru sprijinirea lor. Din păcate, statisticile arată că în 2023 a scăzut cu 10% numărul victimelor identificate, dar acest lucru nu înseamnă că s-a redus fenomenul traficului de persoane ci că mai puţine persoane au fost eliberate din situaţia de exploatare în care se aflau”, a declarat Loredana Urzică Mirea, Preşedintele ProTECT şi directoare executivă a Asociaţiei eLiberare. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

VIDEO Ciolacu: Consilierii PSD vor propune la referendum o întrebare privind prevenţia consumului de droguri în şcoli în Bucureşti

Braşov: Dosar penal pentru o minoră ce a reclamat în mod fals că a fost răpită; 100 de poliţişti au căutat-o