‘Ploaie’ de rachete israeliene asupra Libanului: peste 270 de morți și 1.000 de răniți; SUA trimit trupe

Cel puțin 274 de persoane au fost ucise și 1 024 rănite în bombardamentul israelian de astăzi asupra regiunii Bekaa și sudului Libanului. SUA trimit noi trupe în Orientul Mijlociu, iar președintele Joe Biden anunță că se lucrează la ‘dezescaladarea’ conflictului.

 

Cel puțin 274 de persoane au fost ucise ș1i 1.024 rănite în bombardamentele israeliene care au lovit astăzi regiunea Bekaa și sudul Libanului. Acest lucru a fost confirmat de ministrul libanez al Sănătății, Firas Abiad, după cum relatează L’Orient Le Jour. Printre victime se numără cel puțin 21 de minori, în ceea ce este cea mai sângeroasă escaladare a conflictului dintre Israel și Hezbollah din 2006. Atunci, peste 1.100 de libanezi au fost uciși în atacurile statului evreu, inclusiv aproximativ 250 de milițieni Hezbollah, în timp ce 121 de soldați și 43 de civili au murit de partea israeliană, uciși în principal de tirurile de rachete efectuate de „partidul lui Dumnezeu”.

Cele mai ascuțite tensiuni între Israel și Hezbollah din ultimele două decenii

Tensiunea dintre Israel și Hezbollah nu a mai fost, așadar, atât de mare de cel puțin 18 ani și este probabil să rămână așa încă mult timp. Într-adevăr, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în cadrul unei consultări privind securitatea și atacurile din Liban: „Nu luați piciorul de pe accelerație”. Nu numai atât: într-o declarație publică, liderul de la Tel Aviv s-a adresat populației civile libaneze, îndemnând-o să se pună în siguranță: „Vă rog să vă dați la o parte acum. Odată ce operațiunea noastră se va încheia, vă veți putea întoarce în siguranță la casele voastre”, a declarat Netanyahu într-o înregistrare video, la scurt timp după ce armata israeliană a anunțat că a lovit 800 de ținte ale Hezbollah în Liban.

Teama este că actualul conflict din Gaza și Liban va „infecta” alte țări din Orientul Mijlociu. Președintele iranian, Masoud Pezeshkian, a acuzat Israelul că dorește să declanșeze un război mai amplu în regiune și că întinde „capcane” pentru a atrage Iranul în el. Într-o conferință de presă, Pezeshkian a declarat că Teheranul nu dorește ca războiul actual din Gaza și atacurile aeriene de la granița dintre Israel și Liban să se extindă și a adăugat că, deși Israelul insistă că nu dorește un război mai amplu, acesta întreprinde acțiuni care dovedesc contrariul. Pezeshkian a citat exploziile de săptămâna trecută de pager, walkie-talkie și alte dispozitive electronice din Liban, pe care le-a pus pe seama Israelului, precum și uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, unde acesta participa la inaugurarea sa.

SUA trimit noi trupe în Orientul Mijlociu

Și din nou de teama escaladării, SUA trimit mai multe trupe în Orientul Mijlociu. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, care nu a oferit detalii cu privire la numărul de trupe suplimentare sau care vor fi sarcinile acestora. SUA au deja 40 000 de militari în regiune. Între timp, Departamentul de Stat al SUA a îndemnat cetățenii americani să părăsească Libanul în fața pericolului unei noi escaladări a situației: „Din cauza naturii imprevizibile a conflictului în curs de desfășurare între Hezbollah și Israel și a exploziilor recente în tot Libanul, inclusiv în Beirut, ambasada SUA îndeamnă cetățenii americani să părăsească Libanul în timp ce opțiunile comerciale rămân disponibile”, a avertizat ieri Departamentul, citează presa din Italia.

Biden: ‘Lucrez la dezescaladare’

Între timp, președintele american Joe Biden, care îl primește astăzi la Casa Albă pe președintele Emiratelor Arabe Unite, pentru prima dată la Washington în istoria relațiilor dintre cele două țări, a anunțat: „Lucrez la o dezescaladare în Liban”.

 

Aproximativ 25.000 de migranţi au traversat Canalul Mânecii către Regatul Unit de la începutul anului

Rafila: Judeţul Argeş va beneficia de investiţii de peste 197 de milioane de lei în sistemul de sănătate, prin PNRR