Ploieştiul va avea în continuare cel mai mic preţ la gigacalorie plătit de populaţie dintre toate marile municipii din ţară

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, joi, menţinerea preţului local al energiei termice facturată către populaţie la nivelul de 186,97 lei pentru o gigacalorie, fără TVA, tariful fiind cel mai mic preţ din ţară facturat către populaţie dintre toate municipiile reşedinţă de judeţ. Diferenţa dintre preţul facturat şi cel de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice va fi suportată, la fel ca în anii precedenţi, de la bugetul local.

Consilierii locali din Ploieşti au aprobat, joi, la propunerea primarului în funcţie, Andrei Volosevici, menţinerea tarifului din fostele sezoane de iarnă pentru energia termică facturată către populaţie. Preţul votat de Consiliul Local, care va fi facturat ploieştenilor din sistemul centralizat de termoficare, va fi de 186,97 lei pentru o gigacalorie, la care se adaugă TVA de 5%.

 
Diferenţa dintre preţul facturat şi cel de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice va fi suportată, la fel ca în anii precedenţi, de la bugetul local. Anul trecut, această subvenţie a fost de aproximativ o sută de milioane de lei, mai mică decât în sezonul 22022-2023, când subvenţia a depăşit 120 de milioane de lei.

 
”Având în vedere gradul de suportabilitate al populaţiei în ceea ce priveşte preţul energiei termice consumate atât în sezonul de iarnă, cât şi în cel de vară, datorită creşterii preţurilor în toate sectoarele economice, propun, în regim de urgenţă, aprobarea prezentului proiect de hotărâre privind aplicarea preţului local al energiei termice facturată populaţiei de 186,97lei/Gcal fără TVA începând cu data de 01.11.2024 până la data de 31.03.2025”, se arată în referatul de aprobare semnat de primarul în funcţie, Andrei Volosevici. 
 
Noul preţ va intra în vigoare din 15 octombrie, nu de la 1 noiembrie, aşa cum a propus primarul, un amendament fiind votat în şedinţă cu privire la această dată.
 
Tariful este unul dintre cele mai mici plătite de populaţie la nivel naţional. 
 
Întrebat dacă Primăria nu se va îndatora prin suportarea acestei subvenţii, primarul Andrei Volosevici a declarat, pentru News.ro, că se aşteaptă la facturi mai mici în acest sezon în ceea ce priveşte producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice de către compania Termo Ploieşti, deţinută de Consiliul Local, având în vedere unele măsuri luate pentru eficientizarea procesului de producţie a agentului termic. 
 
”Ne aşteptăm la o reducere a cheltuielilor cu producţia de energie termică. Am atras atenţia din timp celor de la Termo Ploieşti că este nevoie de un caiet de sarcini pentru închirierea unor motoare şi unor turbine care să eficientizeze activitatea companiei şi să scadă costurile. Mă bucur că, în sfârşit, şi-au dat seama, chiar dacă mai târziu. Vă pot spune că în momentul acesta avem proiecte, unul este avizat şi mai sunt două, în lucru, de 170 de milioane de euro care privesc modernizarea reţelei, aducerea de motoare noi, aducerea de turbine, mergând pe aceeaşi idee pentru care le-am închiriat, adică eficientizarea modului în care se obţine agentul termic şi curentul electric. Oricine poate verifica pe site-ul Ministerului Dezvoltării că ele sunt depuse, deja, trebuie semnate şi că asta a fost strategia subsemnatului, a executivului şi a Consiliului Local în momentul în care ne-am hotărât să cumpărăm şi să aplicăm pentru utilaje noi şi pentru modernizarea reţelei”, a explicat Andrei Volosevici.
 
Întrebat dacă nu lasă Primăria cu datorii mai mari susţinând un preţ atât de mic plătit de populaţie pentru gigacalorie, Volosevici a răspuns: ”Clar, asumat şi fără niciun fel de discuţie, nu!”. 
 
”Nu există acest pericol, pentru faptul că dacă faci un proiect de buget corect, deştept, zdravăn la cap, nu există niciun fel de problemă. Se poate acorda subvenţia, trebuie să fie atenţie pe bugetul anului următor, aşa cum am făcut şi eu din 2021 până acum, dar nu o să stau să-i învăţ pe unii cum să facă bugetul”, a spus primarul.
 
Andrei Volosevici a adăugat că oricând, după preluarea mandatului de către noul primar şi de către Consiliul Local ales în 9 iunie, hotărârea votată joi poate fi modificată.  
 
Primarul ales al municipiului Ploieşti, independentul Mihai Poliţeanu, nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere despre hotărârea votată joi de Consiliul Local Ploieşti.

Mehedinţi: Bărbat arestat pentru trafic de cocaină şi canabis, aduse într-un colet din Spania

Lira sterlină a scăzut joi cu peste 1% faţă de dolar şi euro, după comentarii ale guvernatorului Băncii Angliei cu privire la reducerea dobânzilor