- Context: Marcel Boloş a fost invitat, marţi, la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, pentru a prezenta stadiul negocierilor şi al propunerilor de modificare a PNRR. El a fost întrebat dacă există deschidere din partea autorităţilor de la Bruxelles ca în loc de 8 cereri de plată, câte ar mai trebui să depună ţara noastră în PNRR, să poată depune cel mult 6 cereri de plată.
„Vreau să mulţumesc Comisiei Europene pe această cale pentru deschiderea de care a dat dovadă pentru a avea această discuţie legată de introducerea unor proiecte noi de investiţii în PNRR.
Dacă acest lucru nu era posibil, atunci discutam într-adevăr de un mare eşec pentru România în privinţa implementării investiţiilor.
Astăzi discutăm de înlocuirea acestor proiecte de investiţii pentru ca România să nu piardă fondurile europene.
Cred că este un câştig foarte mare, pentru că în subsidiar, odată cu renegocierea, avem şi perspectiva aceasta ca din patru cereri de plată, inuman, nu le putem depune, să putem să le restructurăm în două cereri de plată, care să închidă problema implementării PNRR”, a spus Boloş la Palatul Parlamentului, informează Agerpres.
El a fost întrebat cine se face responsabil pentru faptul că România a rămas în urmă cu PNRR.
„Aici noi discutăm de ritmul de implementare a investiţiilor, pentru că problema pe care o avem este cea legată de implementarea investiţiilor.
După cum ştiţi, noi ne-am concentrat de fiecare dată ca cererile de plată să fie depuse la timp, jaloanele să fie îndeplinite, dar aceasta nu înseamnă că noi am şi rezolvat problema de implementare a investiţiilor.
Sunt coordonatori de reformă şi investiţie care au capacitatea de administrare a investiţiilor scăzută.
Un funcţionar nu poate gestiona 455 de contracte câte îi revin în implementare, nici dacă s-ar multiplica. Şi atunci soluţiile pe care noi le vom propune în perioada următoare probabil vor fi şi cele de transfer între coordonatorii de reformă a implementării proiectelor de investiţii şi, mai concret, MIPE probabil că va prelua de la anumiţi coordonatori de reformă şi investiţii partea de implementare, pentru ca să intrăm în normalitate”, a spus ministrul.
Marcel Boloş a menţionat că România mai are la dispoziţie un an şi jumătate pentru a implementa investiţiile din PNRR.
„Noi trebuie să ne concentrăm acum pe înlocuirea proiectelor de investiţii, astfel încât la final, când tragem linie, să nu ajungem să plângem după grantul de 13,7 miliarde euro pe care îl avem la dispoziţie, să nu ajungem să blocăm investiţiile care sunt vitale pentru dezvoltarea României. (…)
Acum trebuie să ne concentrăm pentru ca să închidem rapid renegocierea.
Dacă pierdem luna aprilie şi nu închidem renegocierea, s-a dus termenul pentru ca să putem închide PNRR din perspectiva renegocierii. Şi e un mare risc pe care eu nu vreau să mi-l asum”, a afirmat Boloş.