Ministrul i-a invitat să participe la acest moment simbolic pe toţi cetăţenii moldoveni care doresc acest lucru. „Pe ambele maluri se va pune piatra de temelie pentru construcţia podului”, a afirmat el, adăugând că podul va fi capătul autostrăzii A8, aşa-numita „Autostradă a Unirii”. „Este autostrada care vine de la Paşcani spre Iaşi şi spre Ungheni. Şi, în partea noastră, este primul tronson – va fi construit şi primul tronson de autostradă”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.
Viitorul pod se va numi „Podul de Flori”, amintind de evenimentul din 1990, când românii şi moldovenii s-au reunit simbolic pe malurile Prutului.
Potrivit Radio Moldova, acesta va avea patru benzi de circulaţie, câte două pe sens, şi trotuare pietonale. Lungimea totală va fi de 261 de metri, iar lăţimea va ajunge la 13 metri în prima etapă, urmând să crească la 24,25 metri în etapa a doua. Proiectul include şi construcţia unui punct de trecere a frontierei, dotat cu facilităţi pentru control amănunţit, parcări pentru TIR-uri şi autoturisme, precum şi un drum de legătură de aproximativ 1 km.
„Podul de Flori” face parte din proiectul strategic al Autostrăzii Unirii A8, care va lega Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni de frontiera cu Republica Moldova, interconectându-se cu Drumul Naţional R1 Chişinău – Ungheni.
Potrivit autorităţilor moldovene, traficul rutier va putea fi deschis provizoriu pe pod din toamna anului 2026, în timp ce finalizarea Autostrăzii Unirii este estimată pentru perioada 2029-2030.
Investiţia este finanţată integral din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, valoarea proiectului depăşind 30 de milioane de euro.
Ministerul Transporturilor de la Bucureşti a anunţat că patru poduri rutiere noi vor fi construite peste râul Prut. Termenul de elaborare a studiului de fezabilitate este de 12 luni. Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri este de 1,1 milioane lei fără TVA pentru fiecare lot în parte, notează media citată.